Professorer i etikk-krangel

Professor Ståle Eskeland mener professorene Ulf Stridbeck og Svein Magnussen har rotet seg inn i én samrøre.

 - SAMRØRE:  Professor Ståle Eskeland reagerer kraftig på at professorene Ulf Stridbeck og Svein Magnussen har evaluert Gjenopptakelseskommisjonen i et canadisk tidsskrift. - Stridbeck skal nå vudere kommisjonen, og der var Magnussen medlem, sier Eskeland.
- SAMRØRE: Professor Ståle Eskeland reagerer kraftig på at professorene Ulf Stridbeck og Svein Magnussen har evaluert Gjenopptakelseskommisjonen i et canadisk tidsskrift. - Stridbeck skal nå vudere kommisjonen, og der var Magnussen medlem, sier Eskeland.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En delikat strid mellom tre professorer ved Universitet i Oslo er i full gang. Jusprofessor Ståle Eskeland refser professorene Ulf Stridbeck og Svein Magnussen.

Årsaken er at de to har skrevet en artikkel i et juridisk tidsskrift i Canada. Der tar jusprofessor Ulf Stridbeck og professor ved instituttet for psykologi Svein Magnussen for seg den norske Gjenopptakelseskommisjonen. 

- En suksess
Konklusjonen i artikkelen til professorene Magnussen og Stridbeck i tidsskriftet «Criminal Law Quarterly» er at den norske Gjenopptakelseskommisjonen har vært en suksess.

Magnussen og Stridbeck bruker uttrykket «somewhat unfair» (litt urettferdig) om kritikken som har blitt reist mot Gjenopptakelseskommisjonen i Treholt-saken og i Torgersen-saken.

Reagerer
Men det som får professor Eskeland til å reagere er at Magnussen i fem år selv satt som medlem av Gjenopptakelseskommisjonen.

Den kjente jusprofessorene reagerer kraftig på at professor Stridbeck er identisk med mannen som Justisdepartementet har satt til å evaluere Gjenopptakelseskommisjonen.  

- Stridbeck er leder for utvalget som skal evaluere Gjenopptakelseskommisjonen. Magnussen var medlem av kommisjonen da den avslo begjæringen i Torgersen-saken i 2006. Magnussen dissenterte i Treholt-saken, blant annet med den begrunnelse av at det «kan påvises en rekke svakheter i hele beviskjeden», men det ser vi ingen spor av i artikkelen, sier Eskeland.  

- Krikkverdig
Jusprofessor Eskeland reagerer kraftig på at professor Stridbeck som skal evaluere Gjenopptakelseskommisjonen skriver en artikkel i canadisk juridisk tidsskrift, sammen med professor Magnussen som i flere år var medlem av kommisjonen.  

- Magnussen er blant dem som Stridbeck og hans utvalg nå skal evaluere. Sammen har de i all hovedsak kommet til alt er i orden med Gjenopptakelseskommisjonen, sier professor Ståle Eskeland til Dagbladet.  

- Etter min oppfatning er det meget kritikkverdig. Denne saken er langt mer alvorlig enn kritikken som førte til at statsråd Audun Lysbakken måtte gå av, og for den saks skyld saken om utenriksminister Jonas Gahr Støre, sier professor Ståle Eskeland ved juridisk fakultet ved Universitet i Oslo.  

- Samrøre
- Snart skal Stridbeck komme med sin vurdering til departementet. Men da har Stridbeck allerede vært med og latt professor Svein Magnussen vurdere seg selv. Samtidig har Ulf Stridbeck i artikkelen gått god for at Gjenopptakelseskommisjonen har fungert etter intensjonen, sier Eskeland.  

-  Dette er meget alvorlig og kan bare beskrives som et samrøre, sier professor Ståle Eskeland.  

- Undrende
Jusprofessor Ulf Stridbeck - som også blir ansett som Gjenopptakelseskommisjonens «far» - stiller seg undrende til kritikken.  

- Jeg ser ingen problem med artikkelen jeg ble bedt om å skrive for «Criminal Law Quarterly».

- Først holdt jeg en innledning på en konferanse i Cincinnati, deretter ble jeg bedt om skrive. Jeg spurte da Svein Magnussen om han ville bidra, siden vi tidligere har samarbeidet, sier professor Stridbeck.  

- Du ser ikke at det kan oppfattes problematisk at du som leder gruppa som skal evaluere Gjenopptakelseskommisjonen skriver en artikkel sammen med et sentralt medlem av kommisjonen?  

- Nei, det gjør jeg ikke, sier Stridbeck.  

Dagbladet har forgjeves søkt professor Svein Magnussen.