Professorer reagerer: Krever Nobel-endring

Dagbladets avsløringer av omstendighetene da en nigeriansk pastor ble nominert til Nobels fredspris, gjør at to professorer nå krever endring. Slik vil de endre Nobelkomiteen og dens arbeid.

PROFESSOR: Lise Rakner (t.h.) er professor og tidligere priskomitéleder for Raftoprisen. Nå tar Rakner til orde for en endring i hvordan medlemmer av Nobelkomiteen nomineres. Her gir hun Rouba Mhaissen Raftoprisen 2019 for sitt arbeid for syriske flyktninger i Libanon. Foto: Marit Hommedal / NTB
PROFESSOR: Lise Rakner (t.h.) er professor og tidligere priskomitéleder for Raftoprisen. Nå tar Rakner til orde for en endring i hvordan medlemmer av Nobelkomiteen nomineres. Her gir hun Rouba Mhaissen Raftoprisen 2019 for sitt arbeid for syriske flyktninger i Libanon. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert

Dagbladets avsløring viser at noe må gjøres med Nobel-prosessen, mener Lise Rakner, professor i statsvitenskap. Hun mener det viktigste nå er å revurdere den politiske oppnevningen av Nobelkomiteen. Professor emeritus i offentlig rett, Jan Fridthjof Bernt, vil ha åpenhet om hvem som har nominert fredsprisvinneren, samt en gjennomgang av hele regelverket.

Disse innspillene gir de etter at Dagbladet har avslørt:

Både Syse og Sheikh var tydelige på at Syse aldri ble informert om Sheikhs rolle i nominasjonsprosessen. Bondevik og Sheikh gjorde det også klart at det ikke var noen sammenheng mellom penger og prisnominasjon.

Bondevik og Sheikh er forelagt utspillet fra Bernt og Rakner, men har ikke besvart henvendelsen.

Syse skriver at han ikke har noen kommentar, utover at han har gjort sitt «beste for å opprettholde de etiske standardene for arbeidet i komiteen, helt i tråd med det som de kritiske kommentarene i saken i praksis krever.»

Åpenhet

Både Frp og Ap har etter sakene krevd mer åpenhet i nominasjonene til Nobels fredspris.

I en tidligere artikkel har professor Jan Fridthjof Bernt tatt til orde for at hvem som har nominert vinneren offentliggjøres når fredsprisen kunngjøres. I dag er dette hemmelig.

I tillegg mener han Dagbladets avsløringer illustrerer behovet for en gjennomgang av nominasjonsprosessen og regelverket omkring Nobelkomiteen.

Han understreker i saken om Henrik Syse, at Syse ikke var inhabil - så lenge han ikke kjente til lobbyvirksomheten for fredsprisen til sin styrekollega. Bernt mener likevel saken illustrerer at Nobelkomitéens medlemmer må unngå tilknytninger som kan skape problemer.

Vil endre oppnevning

Lise Rakner er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen – og tidligere leder for Raftoprisen.

- Jeg ville ikke begynt der Bernt foreslår - blant annet på grunn av behovet for å beskytte kandidater og nominator. Men jeg er enig med ham i at disse diskusjonene som kommer opp nå er et tegn på at noe bør gjøres. Jeg tror det handler om hvordan man utnevner komitémedlemmer, sier Rakner til Dagbladet.

Hun mener saken viser at rekrutteringsprosessen til Nobelkomiteen bør endres. Og lanserer nå sitt eget forslag til hvordan rekrutteringen skal foregå.

- Som et forslag, begynner Rakner.

- Hva med en modell der eksempelvis to plasser i komiteen utlyses, alle kan søke, og etter bakgrunnssjekk og intervju tar de opp to medlemmer? Det er en interessant modell i forhold til mangfold og legitimitet, inspirert etter rekruttering til universitetsstyrer i Danmark.

- På hvilken måte?

- Min mening er at den politiske oppnevningen er noe som stadig vekk trekkes fram. I Norge synes vi at dette går helt fint, for vi har stor tillit til at folk kan ha mange hatter. Men for verden utenfor ser komiteen og prisen veldig politisk ut. Jeg har stor tillit til at komiteen klarer å håndtere disse rollene, men det er fordi jeg er norsk. Jeg har ment lenge at komiteen burde se på hvordan de utnevner medlemmer.

- For å unngå saker som denne?

- Nettopp for å unngå saker som denne. Dette handler ikke om jeg ikke har tillit til personer eller systemet. Men det er så lett at saker som dette kommer opp.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via stiftelsen til den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hvis Stortinget ikke skal utnevne komitémedlemmer – hvem skal gjøre det da?

- Jeg har ikke nok kunnskap til å komme med et forslag på stående fot. Men den politiske utnevningen kommer stadig opp til diskusjon. En avpolitisering – en frakobling fra det politiske Norge – hadde vært en god idé. Det kan for eksempel være en valgkomité med folk som ikke er stortingspolitikere – det er mange måter å tenke på. Men det er for tette koblinger. Det står jeg for. Det er urnorsk at vi tror vi kan ha så mange roller. Vi er veldig naive i forhold til habilitet som et potensielt korrupsjonsproblem.

Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad har følgende kommentar til Rakners utspill:

- Det er ikke opp til Nobelkomiteen eller Stortinget å bestemme dette. Bestemmelsen om at Nobelkomiteens medlemmer skal utnevnes av Stortinget, er nedfelt i Alfred Nobels testamente. Det er hans eksplisitte vilje at det skal foregå på denne måten. Så er det naturligvis opp til Stortinget å bestemme hvem de vil skal sitte i komiteen, men det er en annen diskusjon, skriver Njølstad i en e-post til Dagbladet.

Uavhengige råd

Hans Petter Graver, jussprofessor ved Universitetet i Oslo, sier:

NOBELKOMITEEN: F.v.: Asle Toje, Berit Reiss-Andersen (leder), Anne Enger, Olav Njølstad (sekretær), Jørgen Watne Frydnes og Kristin Clemet. Foto: Heiko Junge / NTB
NOBELKOMITEEN: F.v.: Asle Toje, Berit Reiss-Andersen (leder), Anne Enger, Olav Njølstad (sekretær), Jørgen Watne Frydnes og Kristin Clemet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Det ligger i sakens natur at med så store og prestisjefylte priser som Nobelprisen, vil det ligge både penger og lobbyvirksomhet bak enkelte nominasjoner. Dette gjelder ikke bare fredsprisen, men også de andre prisene, og øvrige prestisjefylte internasjonale priser, sier Graver.

Han er selv preses i Vitenskapsakademiet som tildeler Abelprisen, ofte kjent som «matematikkens «nobelpris»», og Kavliprisene i nevrovitenskap, nanovitenskap og astrovitenskap. Graver sitter også i styret for Holbergprisen.

- Derfor er det viktig at nominasjonene behandles grundig og profesjonelt av en kompetent og uavhengig komité, og at komiteene innhenter uavhengige faglige råd om de kandidatene som det er aktuelt å vurdere nærmere.

PENGER OG PRESTISJE: Jussprofessor Hans Petter Graver sier det er naturlig at det ligger penger og lobbyvirksomhet bank enkelte Nobel-nominasjoner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PENGER OG PRESTISJE: Jussprofessor Hans Petter Graver sier det er naturlig at det ligger penger og lobbyvirksomhet bank enkelte Nobel-nominasjoner. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Hva tenker du om Bernts utspill?

- Jeg kjenner ikke saksbehandlingsrutinene deres godt nok til å ha noen mening om det. Det jeg vet er at alle slike internasjonale priser praktiserer konfidensialitet både om hvem som er nominert og hvem som har nominert dem.

Mistanke i UD

Professor Janne Haaland Matlary er – i egenskap av å ha professortittel i statsvitenskap – en av de som kan nominere til fredsprisen.

- Jeg har gjort det noen ganger selv. Jeg husker også fra min tid som statssekretær i UD at det var noen internasjonale politikere - navn ikke nevnt - som var påfallende interessert i samarbeid med Norge. Vi mistenkte at det var på grunn av fredsprisen, at man trodde dette ville øke sjansene om man var synlige i Norge, sier Matlary til Dagbladet.

- Det er som kjent mange hundre som nomineres hvert år, og det er helt sikkert mange håpefulle som drive kampanje med tanke på fredsprisen. Men det hjelper altså ikke å innynde seg hos UD eller humanitære aktører i Norge. Komiteen er intelligent og forventer nettopp slik virksomhet, og det teller heller negativt om en kandidat er påfallende «synlig» i Norge. Dette gjør at denne presten fra Nigeria neppe har økt sine sjanser ved å gi penger her og få en annen pris her, det tror jeg bestemt virker mot sin hensikt, slår hun fast.

- Trenger ikke gransking

Gardermoen 20190317. Sjur Lindebrækkes pris for demokrati og menneskerettigheter ble delt ut til Antisemitism Policy Trust på Høyre sitt landsmøte på Gardermoen søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Gardermoen 20190317. Sjur Lindebrækkes pris for demokrati og menneskerettigheter ble delt ut til Antisemitism Policy Trust på Høyre sitt landsmøte på Gardermoen søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Hun er ikke enig i Jan Fridtjof Bernts vurderinger.

- Med hensyn til Bernts kommentar, er jeg uenig, sier Matlary til Dagbladet og utdyper:

- Når det gjelder Syses rolle i dette, som artikkelen skriver om, er det uten noen basis i fakta. Han vet ikke om en nominasjon fra en styreleder der han sitter i styret. Det sier seg selv - han er uvitende om nominasjonen. At han har truffet personen, spiller ingen rolle. Dette er en slags «guilt by association»-argumentasjon, sier Matlary.

- Det trengs heller ingen gransking av prosessen. Komiteen er meget bevisst på alle forsøk på lobbying og innsmigring; dem er det masse av. Desto ivrigere man er for å vise seg fram og fremmes; desto mer negativt i komiteens øyne. Det er som sagt massevis av nominasjoner som er forsøk på å fremme en kandidat, og oftest er dette helt oppriktig ment, men det er også de som vil fremme en politisk sak, en person, et land. Om dette er galt eller bare ivrig, er det bare komiteen som skal vurdere. De har en meget solid faglig prosess med alle nominasjonene, som siles etter en faglig vurdering av uavhengige eksperter.

UTSPILL: Professor Jan Fridthjof Bernt startet debatten om Nobel-nominasjonene. Foto: Vidar Ruud / NTB
UTSPILL: Professor Jan Fridthjof Bernt startet debatten om Nobel-nominasjonene. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer