Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Professorer sex-presser kvinnelige stipendiater

Hovedverneombudet ved Universitetet i Oslo slår alarm om ukultur ved Det odontologiske fakultet.

SLO ALARM: Hovedverneombud Mette Børing ved Universitetet i Oslo varslet om seksuell trakassering, mobbing og hundsing av stipendiater og studenter ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Foto: Krister Sørbø
SLO ALARM: Hovedverneombud Mette Børing ved Universitetet i Oslo varslet om seksuell trakassering, mobbing og hundsing av stipendiater og studenter ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Foto: Krister Sørbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Hovedverne- ombud Mette Børing ved Universitetet i Oslo slår alarm om en ukultur med seksuell trakassering, mobbing og hundsing av studenter, stipendiater og ansatte ved et av de største fakultetene på universitetet.

Mange av de rapporterte sextrakasseringssakene skal dreie seg om forhold mellom stipendiater og veiledere. Forholdet til veilederne er avgjørende for stipendiater. De avgjør deres faglige framdrift og dermed videre karriere gjennom deres veiledning.

- De tør ikke si i fra. De er avhengig av veileder for karakterer og framdrift, sier Mette Børing til Dagbladet.

Hun mener forhold mellom veileder og stipendiat har en uheldig maktbalanse, også i frivillige forhold.

Varslet
Nå jobber Børing med en konkret sak hvor en tidligere kvinnelig doktorgradsstipendiat har valgt å stå fram og søker bistand. Historien til kvinnen er så alarmerende at Børing har valgt å varsle Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet (Ldo).

17. juli i år sendte Børing brev til Arbeidstilsynet og Ldo hvor hun orienterer om forholdene på Det Odontologiske fakultet generelt og Institutt for klinisk odontologi spesielt.

Hovedverneombud Børing skriver:

«Det er en kjent sak at fakultetet sliter med arbeidsmiljøet sitt på Institutt for klinisk odontologi. Det er hyppige sykemeldinger og stor utnytting av ansatte, studenter og stipendiater».

Videre gjør hun oppmerksom på at hun senest i april i år sendte varsel om mulig stenging av klinikken da hun «ikke kan se at arbeidsmiljøet er bra for studenter, stipendiater og ansatte».

- Mye sex
Børing skriver at hun har snakket med en tidligere personalkonsulent som jobbet på Det odontologiske fakultet på 90-tallet.

Denne konsulenten har bekreftet overfor hovedverneombudet at det har vært mye sex blant de vitenskapelige ansatte og stipendiater i den perioden hun jobbet der.

Konsulenten har fortalt at dette var veldig vanlig ved fakultetet og «noe alle visste om».

- Store mørketall
«Universitetet i Oslo hadde på 90-tallet og frem til begynnelsen av 2000-tallet en egen skriftlig erklæring de vitenskapelige ansatte måtte signere under på. Her fremgikk det at de ikke hadde lov til å innlede forhold til de studenter og stipendiater de var veiledere for. Dette da det har vært mange forhold ved universitetet mellom veiledere og studenter/stipendiater og den vitenskapelige ansatte lett kan bruke pressmidler ved karaktersetting hvis ikke studenten/stipendiaten innordner seg», skriver Børing i brevet til Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet.

- Jeg er gjort kjent med minst ti episoder av seksuell trakassering ved Det odontologiske fakultet. Her er det trolig store mørketall, for de som har varslet er stort sett stipendiater, ikke studenter. Problemet er at vi får høre om disse hendelsene etter at ansettelsesforholdet er avsluttet. Et annet problem, som jo er forståelig, er at de fleste som tar kontakt gjør det anonymt, sier hovedverneombud Børing til Dagbladet.

Måtte kartlegge
Hun er kjent med liknende tilfeller av seksuell trakassering også i andre miljøer ved Universitetet i Oslo.

- Jeg har likevel et bestemt inntrykk av at det er verre på odontologi enn andre steder. Vi får mange rapporter om tilfeller derfra, sier Børing.

I juni i fjor varslet hun Arbeidstilsynet om en grov mobbesak ved instituttet. Det endte med at Arbeidstilsynet, etter tilsyn ved Institutt for klinisk odontologi, påla instituttet å kartlegge forhold som kan føre til åpen eller skjult trakassering.

- Mitt inntrykk er at det i dag tas mer tak i hendelser som kommer fram, etter at varslingsrutiner kom på plass. Likevel hindrer ikke dette at nye episoder dukker opp, sier Mette Børing.

- Jeg ble truet med å miste jobben
Dagbladet har møtt den tidligere doktorgradsstipendiaten i 40-årene, hvor saken hennes er oversendt til Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Hun forteller at hun i årevis ble presset seksuelt av sin veileder på fakultetet. Hun forteller om en overordnet som til stadighet tok seg til rette med henne.

Enkelte episoder betegner hun som rene seksuelle overgrep og voldtekt. Dersom hun ikke innordnet seg ble hun truet og hundset.

BLE TRUET: Den tidligere doktorgradstipendiaten forteller at sex-presset fra veilederen pågikk i årevis. Nå er saken hennes oversendt saken hennes er oversendt til Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet. Foto: Krister Sørbø
BLE TRUET: Den tidligere doktorgradstipendiaten forteller at sex-presset fra veilederen pågikk i årevis. Nå er saken hennes oversendt saken hennes er oversendt til Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet. Foto: Krister Sørbø Vis mer

- Jeg kaller det seksuell utpressing. Selv om jeg gjentatte ganger sa fra om at jeg ikke ønsket noen form av seksuell kontakt med ham, fortsatte det. Jeg ble truet med å miste jobben min, sier kvinnen.

Hun forteller om seksuelle overgrep fra sin veileder som pågikk til langt ut på 2000-tallet.

Dagbladet har sett kopi av en legejournal fra 1998 hvor det framkommer at hun ble syk og sykmeldt på grunn av sexpress fra sin veileder.

I dag er hun fullstendig arbeidsufør med store psykiske og fysiske seinplager, som gjør det umulig å jobbe som tannlege. På grunn av plagene vet hun ikke om hun noen sinne klarer å komme tilbake i jobb, og hun fremmer nå krav om yrkesskadeerstatning.

Den tidligere stipendiaten er i kontakt med flere kvinner som er blitt mobbet og trakassert ved instituttet.

- Arbeidsmiljøet har en ukultur som tillater voksenmobbing og sextrakassering. Det tillates at ansatte ender opp i sykemelding, som arbeidsufør og kanskje for alltid ut av arbeidslivet uten at noen reagerer. Dette har skjedd og skjer fremdeles i dag fordi ingen tør ta opp problemene, i frykt for konsekvensene, sier kvinnen til Dagbladet.

Institutt-leder: - Kjenner meg ikke igjen
Instituttleder Pål Barkvoll innrømmer at varslingsrutinene ved fakultetet for inntil et år siden var for dårlige, men han tar avstand fra beskrivelsen om en ukultur med seksuell trakassering, mobbing og utnyttelse av stipendiater og studenter.

- Etter en omtalt mobbesak i 2008 tok vi selvkritikk for manglende varslingsrutiner og bruk av verneombud. På den måten er jeg glad for at saken kom opp slik at vi fikk på plass gode rutiner i tråd med lovverket. Det ble iverksatt vinteren 2008. Det skal være lett for alle å ta kontakt med verneombud nå, sier Barkvoll til Dagbladet.

Han bekrefter samtidig varselet om stengning fra i april i år.

- Det handlet om en sak der Hovedverneombudet hadde fått flere anonyme henvendelser fra studenter. Det kom blant annet beskyldninger om at en av instituttets mellomledere var rasist. Det er noe vi tok fullstendig avstand fra. Vi hadde en god dialog med studentene og hadde klinikken blitt stengt på det grunnlaget hadde vi tatt affære i tråd med lovverket, sier Barkvoll, som mener mener beskyldningene grenset til ærekrenkelser.

Han forteller at instituttet er nødt til å sette strenge faglige krav til studentene.

- Dette er mennesker som skal behandle pasienter ute i samfunnet. Når studenter ikke når opp til disse kravene kan det være vanskelig å svelge. Dermed blir vi lett hoggestabben, sier instituttlederen.

- Jeg har ansvaret
Barkvoll har vært leder for instituttet i ti år og sier han ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen om ukulturen, men bekrefter at det har vært episoder på instituttet mens han har vært der.

- Det er selvsagt jeg som har ansvaret og hvis det skulle vise seg å foregå seksuell trakassering oss på vårt institutt det er selvsagt uaktuelt å la slikt forekomme og tiltak vil måtte iverksettes umiddelbart. Jeg mener likevel at alle saker som kommer på mitt bord håndteres kjapt, sier Barkvoll, som sier han har hørt om en sak som nylig er sendt til Arbeidstilsynet.

- Men jeg kjenner ikke til den og den må stamme fra flere år tilbake i tid. Våre varslingssystemer er i alle fall ikke koblet inn. Da hadde jeg visst om den, sier han.

Institutt for klinisk odontologi har, ifølge Barkvoll, cirka 450 ansatte og rundt 400 studenter til enhver tid.

- Jeg tror det oppfattes som en populær arbeidsplass. Det er mange her, men det vil alltid være noen som ikke trives dessverre. Jeg kan ikke utelukke at det har forekommet tilfeller av seksuell trakassering, men som leder kan jeg ikke håndtere saker jeg ikke vet om, sier Barkvoll, som mener deres dialog med Hovedvernombudet ved UiO ikke er god, men svært god når det de gjelder de lokale verneombudene

- Den må være dårlig når klagesaker går over hodene våre og sendes direkte til Arbeidstilsynet før vi får vite om det og får muligheten til å løse det hos oss, sier Barkvoll.

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Instituttleder Pål Barkvoll mener varslingssystemene er bedret etter et pålegg fra Arbeidstilsynet i fjor. - Jeg kan ikke utelukke at foregår seksuell trakassering ved fakultetet, men jeg kan ikke løse saker jeg ikke vet om, sier han. Foto: Bjørn Langsem
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Instituttleder Pål Barkvoll mener varslingssystemene er bedret etter et pålegg fra Arbeidstilsynet i fjor. - Jeg kan ikke utelukke at foregår seksuell trakassering ved fakultetet, men jeg kan ikke løse saker jeg ikke vet om, sier han. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling