Profet i egen by

Navn: Terje Vallestad Alder: 48 Yrke: Vert

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terje Vallestad var visstnok den første mannen i Stavanger med hestehale. Siden har han fortsatt å gjøre ting som folk flest ikke tør gjøre sjøl. Det har foreløpig resultert i Stavanger bys kulturpris og en ditto fra Stavanger Aftenblad. Da kan man konstatere at han er blitt profet i egen by. Det gjør ham betenkt, nesten redd:

- Da jeg fikk prisen fra Aftenbladet, reagerte jeg med vantro og depresjon og uttalte til avisa: - Jeg håper det gir meg en god slump penger, for det skal koste å gi en slik pris. Han vet ikke om alle skjønte hva han mente.

Nå er han i gang med sin 13. litteraturuke på Café Sting. Maken fins ingen andre steder. Her skal Erlend Loe lese hele «L», noe som anslagsvis tar åtte- ni timer. Anstrengelsen skal på boks, bli lydbok med publikums reaksjoner. Hit kommer også Ingvar Ambjørnsen, Ragnar Hovland, Vetle Lid Larssen og Lars Saaby Christensen og leser fra sine blodferske bøker.

I denne litteraturens Mekka vegg i vegg med Valbergtårnet møter folk fram flere timer før forestillingen begynner for å sikre seg en av de 120 stolene. Vallestad trenger ikke lenger gå rundt og hysje på folk. Cappuccino-maskiner er slått av. Intet får forstyrre når litteratur blir til levende ord.

Mesteparten av det Terje Vallestad har gjort, er skjedd på tross av, ikke på grunn av. Han kom til Stavanger fra Stord, nærmest som flyktning 16 år gammel og gikk fire år i frisørlære, men har knapt praktisert i faget. Med bakgrunn i Bondeungdomslaget, hvor han lærte folkedans, lagsarbeid og ikke minst lagånd - var han med på å trekke i gang Rocken på Korvetten, en lokal lillebror til Club 7.

Han ble etter hvert heltidsmusiker med gitar og visesang. Café Sting kan føre historien tilbake til 82 og har sitt navn fra klesbutikken som hadde lokalene tidligere. Siden har det gått slag i slag med turbofart. Han var initiativtaker til verdens første erotikkfestival to år i 88 og 89 med kjempesuksess. Siden er det blitt hvitløksfestival og humorfestival og litteraturuker.

- Alt har jeg gjort ut fra helsemessige hensyn, sier han til Dagboka. Helse og glede finner han også i bongotrommene som han trakterer virtuost. For han har jevnlig besøkt Afrika de siste 20 åra og hatt diverse lærere fra mange stammer.

Mange har spurt hvorfor Sting er og blir et stavangersk fenomen, og hvorfor liknene steder ikke fins i andre byer. Svaret er at det kreves en ildsjel. Det har Sting. Han har fortsatt hestehale. Nå med et lett, grånende skjær.