Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Proff-liga bak ran?

Politiet mener millionranet mot Kreditkassens filial på Fornebu i går kan ha blitt utført av de såkalte «kommando-ranerne». Ligaen kan stå bak fire brutale ran det siste året, med et samlet utbytte på 4,6 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OG GEIR SELVIK

Utbytte fra Fornebu-ranet ble 1,6 millioner kroner.
Likhetstrekkene mellom de fire ranene, som ennå ikke er oppklart, er påfallende.

Det første ranet ble begått mot Sparebanken Biens filial i Oslo 16. januar i fjor. Utbytte var på 874000 kroner. Ranerne var maskert med finlandshette og iført mørke joggedresser. De sa svært lite under ranet, men opptrådte bestemt og brutalt. Ranerne forsvant fra stedeti en rask bil.

29. mai ble den samme banken ranet på nytt. Samme framgangsmåte - denne gangen var det tre menn med på ranet. Utbytte: 520000 kroner.

23. juni i fjor ble Nordlandsbanken i Oslo ranet for 1,6 millioner kroner. De maskerte og bevæpnete ranerne truet en bankfunksjonær til å åpne nattsafen. Deretter forsvant de fra stedet i en stjålet bil.

Likhetstrekk

Samtlige ran er utført før klokka 12, mens det ennå er få mennesker i lokalet, og man ikke hadde rukket å tømmme safen. Fluktbilen ble parkert i nærheten, før ranerne forsvant videre i en ny bil. Svært få spor ble etterlatt.

Parallellene til ranet på Fornebu er mange. Også her er ranet nøye planlagt - ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Like før klokka 10.20 kom ransmennene kjørende i en Audi A4 stasjonsvogn og parkerte på fortauet utenfor den ene hoveddøra til ankomsthallen i første etasje.

Fra bagasjerommet tok de ut en palle og kastet den gjennom det ene yttervinduet til banken. Deretter tok tre av de fire maskerte ranerne seg inn i banken. Det skjedde på et tidspunkt da patruljerende politi var i den andre enden av flyplassen.

Den fjerde sto utstyrt med maskingevær - trolig av type AG3 - og holdt forbipasserende og vakter brutalt unna.

Politiet utelukker ikke at militære eller organiserte kriminelle kan stå bak.

Full kontroll

- Ranet ble utført på en svært brutal og frekk måte. Det må ha vært svært nøye planlagt, og utført av profesjonelle, sier politiinspektør Jan Egil Presthus til Dagbladet.

Etter det Dagbladet får opplyst, tyder videobildene på at i hvert fall den ene av ranerne har kamuflert kroppsbygningen sin ved å ta på seg flere gensere under den lange lyse frakken.

Framgangsmåten til ranerne viser at de har hatt full kontroll over ranet hele tida:

Ranerne har trolig vært i besittelse av en politiradio, og har hele tida visst hvor politipatruljene befant seg.

For å kunne gjennomføre ranet har banden tatt flere store risikoer. På samme plan som den lille bankfilialen ligger også politistasjonen, bare 20 meter unna. Fra Fornebu med bil finnes det bare en mulig fluktvei.

Trenger tips

Fluktbilen ble parkert i kjelleren til boligblokka i Skogbrynet 39 på Lilleaker.

- Vi trenger publikums hjelp for å ta ranerne. Alle opplysninger om bevegelser rundt stedet hvor fluktbilen ble funnet er av interesse. Fra i går morges og fram til vi fant bilen klokka 11.36, sier politiavdelingssjef Terje Ringstad ved Asker og Bærum politikammer til Dagbladet.

Ranerne har etter det Dagbladet får opplyst trolig kjent til bankens rutiner, og visst hvor mye penger som befant seg i safen.

VÆPNET RAN:</B> med våpen rettet mot ryggen blir den kvinnelige bankfunksjonæren tvunget til å åpne banksafen av den ene raneren. På bildet kan man se hvordan han er iført flere klesplagg - trolig for å endre kroppsfasong.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!