FORBUD:  Siden 1981 har proffboksing vært forbudt i Norge. Foto: NTB Scanpix.
FORBUD: Siden 1981 har proffboksing vært forbudt i Norge. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

- Proffboksing mye farligere enn før

- Risikoen for å dø i en proffboksekamp i dag er langt større enn tidligere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1981 har proffboksing vært forbudt i Norge, men i fjor varslet Høyre og Frp-regjeringen at de vil oppheve forbudet så raskt som mulig. Norsk nevrologisk forening (NFF) er sterkt imot dette, skriver Dagens Medisin.

Overlege Ingunn Rise Kirkeby ved nevrokirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus Rikshospitalet gikk på Nevrodagene 2014 i Oslo mandag gjennom deler av forskningen som finnes på hjerneskader som følge av boksing.

På 1950-tallet var det seks ganger så mange proffboksekamper som i dag, mens antall dødsfall har holdt seg stabilt. Fra 2000 til 2009 var det 16 akutte dødsfall som følge av hjerneskade ved proffboksing i USA.

- Dødsfallene i profesjonell boksing har økt kraftig i forhold til antall kamper. Det er mye farligere å drive med proffboksing i dag enn for 50 år siden, sier Kirkeby.

Årsaken er ifølge Kirkeby at idrettsutøvere i dag generelt er fysisk sterkere og raskere enn før.

Kirkeby viste også til en studie fra 1969, hvor en amerikansk forsker undersøkte forekomsten av tidlig demens hos 250 tidligere proffboksere. 17 prosent hadde utviklet såkalt dementia pugilistica, som innebærer skjelvinger, langsomhet, uklar tale, sterk sjalusi og andre humørendringer.

- Forekomsten av tidlig demens er 200-400 ganger så hyppig hos proffboksere sammenlignet med den øvrige befolkningen, påpeker Kirkeby.

(NTB)