Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Proffe krigere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Generalløytnant Per Bøthun leder Norges militærmisjon til NATO. Han frykter at Norge skal miste plassen som den flinkeste i NATO-klassen. NATOs toppmøte i Washington endret forutsetningene for det norske forsvaret som hittil bare har hatt til oppgave å forsvare Norge. Toppmøtet utvidet NATOs oppgaver til fredsskapende operasjoner også utenfor NATOs territorium. Fredsskapende operasjoner under NATO-kommando betyr i klartekst at styrken går inn i et konfliktområde og oppretter fred med militære midler. Eller går til krig for å skape fred.
  • Det er bare offiserer som kan beordres til krig utenfor Norges grenser, ikke vanlige, vernepliktige soldater. Generalløytnant Bøthun tar til orde for at vernepliktsforsvaret slik vi kjenner det i dag, kan bygges ned. I stedet vil han bygge opp en topptrent kontraktstyrke. Eller sagt med renere ord, en styrke bestående av proffe krigere. Vi ser fram til en heftig debatt om Forsvarets framtid straks det blir fred i Kosovo.