Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Proffe kriminelle ødelegger DNA-register

Statsadvokaten i Oslo gir de kriminelle skylda for store huller i politiets DNA-register. Beleste kjeltringer gjør at seksualforbrytere og andre kriminelle kan slippe straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Oslopolitiet har alvorlige problemer som andre ikke har, sier statsadvokat Kristian Nicolaisen til Dagbladet.no. Han hevder at noe av årsaken til at oslopolitiet bare har 1 av 413 registrerte DNA-profiler i det sentrale politiregisteret er at forbryterne i Oslo nekter å gi blodprøver.

Nikolaisen mener at hovedstadens kriminelle er mer klar over sine rettigheter enn kollegene i distriktene. Det skal være noe av grunnen til den begredelige statistikken i Oslo.

Bergen politidistrikt har ikke hatt slike problemer, og står alene for 25 prosent av de registrerte profilene.

- Det er påfallende at Oslo ligger så langt bak. Jeg ser at det kan ha vært endel glipper, innrømmer Nicolaisen.

Færre prøver

Bergen politidistrikt har vært flinkest til å sende inn blodprøver av kriminelle. Men nå kan dagene som flinkest i klassen være over. Fra i år er det slutt på øremerkede midler for å ta blodprøver.

- Det er dyre blodprøver. I verste fall kan dette føre til at det sendes inn færre, sier assisterende politimester i Bergen Bernt Solberg til Dagbladet.no.

Fra i år skal kostnadene dekkes over politiets ordinære budsjetter, i praksis betyr det å konkurrere med penger til overtid og materiell.

Billigere metode

I Storbritannia skaffer politiet DNA-profiler ved å ta spyttprøver med en vattpinne i munnhulen. En rimeligere ordning som kan utføres av polititjenestemenn. Og materialet skal være like godt egnet til formålet som blodprøver. Det kan være enklere å få en dømt kriminell til å godta en spyttprøve enn en blodprøve, men Kripos insisterer på blodprøver.

Viktig hjelpemiddel

Da det sentrale DNA-registeret ble opprettet i 1998 var hensikten å gi politiet et effektivt hjelpemiddel i etterforskningen av kriminalsaker. Hvis en gjerningsmann la igjen DNA-spor, ville registeret tilby en rask og sikker mulighet for identifikasjon. Men registeret har ikke fungert etter hensikten på grunn av slurv og sommel fra politiet. Til tross for suverent flest volds- og kriminalsaker har Oslo politidistrikt bare sendt inn en DNA-profil til registeret.

GIR DE KRIMINELLE SKYLDA: Statsadvokat Kristian Nicolaisen mener at de kriminelle som kjenner sine sine rettigheter unngår å havne i politiets DNA-register.