Proffenes år på Oslo Børs

Onsdag ble det satt ny rekord på Oslo Børs. I år ligger det an til at 57 av 58 aktivt forvaltede fond slår indeksfondene.

Oslo Børs har løftet seg til nye rekorder i 2017. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Oslo Børs har løftet seg til nye rekorder i 2017. Foto: Magnus Rørvik SkjølbergVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): I dag har det blitt satt ny rekord på Oslo Børs. I skrivende stund står hovedindeksen i 667,77 poeng, opp 0,70 prosent, og i løpet av formiddagen var hovedindeksen oppe i rekordhøye 668,43 poeng.

Det betyr at vi har passert time high-noteringen på 666,68, som ble satt intradag 16. april 2015.

I år slår alle aktivt forvaltede fond indeksen og dermed indeks-fondene – med ett lite unntak.

Unormal utvikling

- Jeg vil kalle det unormalt når 57 av 58 aktivt forvaltede fond slår indeksfondene. Normalt pleier man å se en samling rundt indeks, med fond som har under- og overprestert, sier Leif Eriksrød til Finansavisen. Alfred Berg-forvalteren ser ut til å legge nok et godt år bak seg, med 17,6 prosent avkastning så langt i år for Alfred Berg Gambak.

Syv fond som skal følge hovedindeksens (OSEBX) 8,7 prosent avkastning i år lå mandag innenfor et spenn på 8,4-9,4 prosent avkastning. Men de aktive fondene med sine høyere gebyrer har med ett unntak – Atlas Norge – gjort det bedre enn indeksen og indeksfondene, skriver Finansavisen.

Velger høyt vurderte selskaper

- En kritikk mot indeksfond er jo at man ukritisk har høy vekt på høyt vurderte selskaper, noe som typisk kan ha skjedd i Schibsted. Spesielt amerikanerne har vært glade i Schibsted, mens de norske forvalterne ser ut til å ha vektet seg ned på høye nivåer, forteller Eriksrød.

Internasjonalt og særlig i USA har indeksfond tatt store markedsandeler fra aktive fond. Ifølge Finansavisen har norske personkunders andel av indeksfond i aksjefondssparingen økt fra 0,2 prosent i 2005 til 7,3 prosent i høst. Institusjonskundene har over en tredjedel av pengene i indeksfond.

Aktive fond eller indeks?

Seniorrådgiver Kristoffer Sønnervik i Alfred Berg mener oppfatningen om at aktive fond aldri vil slå indeks i lengden, ikke stemmer.

- Det blir fremstilt som helt tilfeldig hvilke fond som gjør det bra, og hvilke som gjør det dårlig over tid, og det skal visstnok være umulig å velge de beste. Det er nærmest blitt en religiøs debatt. Alfred Berg har slått indeks med fem prosent årlig i 20 år, og andre har også slått markedet over tid, sier Sønnevik til Finansavisen.

Andre økonominyheter:
Magnus Carlsens ukjente formue
«Ukjent» nordmann god for 20 milliarder kroner