Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Profil av valgets bredeste smil

Venstre-lederen Anders Fogh Rasmussen har smilt seg gjennom den danske valgkampen. Tirsdag kveld kunne han smile enda bredere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre om i Danmark

Fogh Rasmussen så ut til å ha klart den bragden å gjøre Venstre til et større parti enn Socialdemokratiet. Det har ikke skjedd siden 1920.

Samtidig er Anders Fogh Rasmussen den mannen som er blitt mest skjelt ut i den harde debatten om innvandringspolitikken, som har fått utenlandske observatører til å snakke om «rasisme på dansk».

Dermed har han på en måte overtatt Dansk Folkepartis og Pia Kjærsgaards rolle som den politikeren som har frontet store innstramminger i innvandringspolitikken.

Selv sier Anders Fogh Rasmussen at han har satset så sterkt på temaet fordi han vil forsvare den danske velferdsstaten. Han er ikke enig i at fokuset på innvandringspolitikk vil gi grobunn for rasisme, snarere tvert imot.

- Innstramningene vil også komme de lovgyldige og arbeidsomme innvandrerne og flyktningene til gode, har han sagt flere ganger.

Anders Fogh Rasmussen er 48 år, født 26. januar 1953 i Ginnerup i Nørre Djurs på Jylland.

Han er utdannet økonom fra Århus Universitet og var i 1987-1992 skatteminister under den borgerlige regjeringen til Poul Schlüter. Fogh Rasmussen er ellers kjent som en familiekjær mann. Han har tre barn og er gift med pedagogen Mette Marit Fogh Rasmussen.

Fogh Rasmussen overtok lederklubba i Venstre etter at Uffe Ellemann-Jensen trakk seg etter valgnederlaget i mars 1998. Den gang ble Venstre snytt for regjeringsmakten fordi Sosialdemokratiet greide å ta et siste mandat på Færøyene. Anders Fogh Rasmussen har gjort alt han kan hele valgkampen for å sikre seg imot at noe slikt skal skje igjen, og han har ledet på nesten samtlige meningsmålinger.

Da den nåværende Venstre-lederen var leder for Venstres Ungdom, markerte Anders Fogh Rasmussen seg som en kraftig forsvarer av liberalismen. Nå blir han kritisert for å ha beveget seg for mye mot Sosialdemokratiets politikk for å sikre seg en fremtid som statsminister.

Anders Fogh Rasmussen er også kjent for å være den pene politikeren. Han er alltid korrekt antrukket, samtidig som han alltid har et smil på lager både til sine tilhengere og motstandere.

Som offentlig figur er han kjent som mannen som aldri drikker annet enn Farris, og etter eget utsagn har han heller aldri rørt en sigarett. Fogh Rasmussen er kommet med mange løfter under årets valgkamp og har sagt at helse, eldre og innvandringspolitikken er det viktigste for ham.

Han vil gi danskene fritt valg hva helsevesen angår. Pengene skal følge pasienten i helsevesenet, og private og offentlige sykehus skal koste det samme for det han kaller «den lille mann».

Han har også lovet eldre rett til å velge hjemmehjelp selv. Samtidig har han lovet kraftige innstramminger i innvandringspolitikken.

(NTB)

Hele Norges coronakart