Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Profil av valgets taper

Poul Nyrup Rasmussen ser ikke ut som en gambler. Likevel satset han stort - og tapte med et brak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre om i Danmark

Danmarks sosialdemokratiske statsminister ser ut til å ha gjort en strategisk feilvurdering da han for tre uker siden skrev ut nyvalg til Folketinget. Han håpet at danskene ville slutte opp om landets trygge og erfarne statsminister i en internasjonal krisetid. I stedet ble han valgets store taper.

Nyrup Rasmussen har gjennom sine åtte år som statsminister ledet fire forskjellige samlingsregjeringer som har ført en politikk den brede midten av Folketinget har gitt sin støtte til. Samtidig har han greid å holde på støtten fra Sosialistisk Folkeparti og Enhedslisten, selv om begge disse partiene, og også flere av Nyrups egne partikamerater, har kritisert ham for å bevege seg vel mye mot midten av dansk politikk.

Ifølge kritikerne er han pompøs og ikke til å stole på, mens tilhengerne mener han er en statsmann som taler Danmarks sak godt både ute og hjemme.

Poul Nyrup Rasmussen er 58 år, født den 15. juni 1943 i Esbjerg på vestsiden av Jylland. Hans foreldre tilhørte arbeiderklassen, men han fikk selv utdanning som økonom ved Københavns Universitet. Siden ble han blant annet sjeføkonom i dansk LO.

Under hans regjeringsperiode har Danmark vært igjennom flere viktige avstemninger om det danske EU-medlemskapet. Privat er 58-åringen gift med en EU-parlamentariker, men hans kone Lone Dybkjær er ikke hans partifelle. Dybkjær er innvalgt for partiet Det Radikale Venstre, som har deltatt i alle Nyrup Rasmussens regjeringer.

Poul Nyrup Rasmussen har ingen egne barn, og har talt åpenhjertig ut om hvordan det er tilhøre en liten familie i et intervju med dansk TV. Han har også markert seg som en forkjemper for humanisme, og har flere ganger uttalt forargelse over måten opposisjonen har ført innvandringsdebatten på under årets valgkamp.

Samtidig har Nyrup Rasmussen selv kommet med flere utspill som er blitt oppfattet som innvandringsfiendtlige under sin regjeringstid. Blant annet skapte et utspill om at muslimske arbeidere ikke burde få bruke slør mens de var på arbeid, forargelse sist år.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!