Sverigedemokraterna:

Profil beskyldes for nazi-blemme

Under et intervju valgnatta, høres det ut som Sverigedemokraterna-profilen Rebecka Fallenkvist sier «hell seger» - den svenske uttalen av Hitler-hilsenen «sieg heil». Fallenkvist nekter imidlertid for det.

TABBE: Politiker og Sverigedemokratene-profil Rebecka Fallenkvist har fått reaksjoner etter et intervju hun gjorde natt til 12. september. Video: Youtube / Samnytt. Reporter: Nora Skavhaug. Vis mer
Publisert

Sverigedemokraterna (SD) ser ut til å bli valgets store vinner i Sverige, og landets nest største parti.

Det innvandringskritiske partiet har tidligere blitt kritisert for sine nynazistiske og høyreradikale røtter, som partiet nå har distansert seg fra. Partileder Jimmie Åkesson sa i helga til Dagbladet at partiet har nulltoleranse mot ekstremisme.

SD-PROFIL: Rebacka Fallenkvist er en av frontfigurene i Sverigedemokraternas kommuniksjonskanal Riks. Foto: Skjermdump / Youtube / Samnytt
SD-PROFIL: Rebacka Fallenkvist er en av frontfigurene i Sverigedemokraternas kommuniksjonskanal Riks. Foto: Skjermdump / Youtube / Samnytt Vis mer

Men valgnatta kunne det høres ut som det var nettopp en Hitler-hilsen SD-profilen Rebecka Fallenkvist serverte under et intervju med det alternative nyhetsnettstedet Samnytt, skriver SVT.

Merkbart beruset blir hun på valgvaken spurt om hvordan det føles at partiet hennes har gjort det så bra, og svarer «helg seger» og løfter opp den ene armen. Ikke ulikt «hell seger» som brukes av blant andre nazistiske Nordiska motståndsrörelsen, og den svenske versjonen av tyske «sieg heil» - en offisiell nazihilsen i Tyskland under Hitlers styre.

- Altså, hvilken jævla herlig stund det her er altså. Helg seger, sier Fallenkvist.

Fallenkvist følger imidlertid kjapt opp med ordet «segerhelg»:

- Det er en segerhelg for SD, sier hun.

På norsk kan «segerhelg» oversettes til «seiershelg».

- Drukket for mye

SVT har mandag spurt Fallenkvist om hva hun mente med «helg seger» og det påfølgende «segerhelg».

- Jeg tar ikke ansvar for hva folk tolker, men utelukkende ansvar for hva jeg sier. Jeg var «överförfriskad» og burde ikke gjort intervjuet. Jeg korrigerte til segerhelg fordi det blir riktig grammatisk.

Hun holder fast ved at det hun hadde tenkt å si var «helg seger» - altså «helg seier» på norsk.

- Men etterpå innså jeg at journalister kan overtolke det. Så jeg korrigerte det til «segerhelg» (seiershelg journ. anm..), sier hun til SVT.

Partileder i Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson, svarer på anklagene om ekstremisme i eget parti i etterkant av den siste partilederdebatten før valget i Sverige. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Ingunn Dorholt / TT Vis mer

På spørsmål fra SVT om hva «segerhelg» i tilfellet er, svarer Fallenkvist at hun forstår at de spør.

- Alle er ikke vant til å vinne som vi Sverigedemokrater er. Men som du ser på valgresultatet er det en «segerhelg» (seiershelg journ. anm..).

- Unødvendig

Til Expressen skriver Fallenkvist at helg seger var noe hun sa i et forsøk på å spille på «medias sedvanlige overtolkninger».

- Men i ettertid så innser jeg at det var unødvendig, skriver hun i en kommentar til avisa.

Uttrykket segerhelg ble også brukt av Fallenkvist i en Twitter-melding søndag ettermiddag, på valgdagen:

- Alvorlig kobling

Også Sverigedemokraternas pressesjef, Oskar Cavalli-Björkman, har kommentert uttalelsen overfor SVT. Han sier at Fallenkvist ønsket å spille på seierstoget - en omstridt reklame brukt av SD i forkant av valget, samt at hun var for beruset.

- Det er en alvorlig kobling, og det er en kobling som først og fremst mediene gjør, selvfølgelig. Men jeg kan forstå at man gjør det. Når man hører det, så høres det jo sånn ut. Men har virkelig ingen grunn til å tro at det skulle være noe annet enn at hun var for beruset og at det ble feil, sier Cavalli-Björkman til SVT.

Seierstoget viser til da et helt T-banetog i forkant av det svenske Riksdagsvalget ble kledd i Sverigedemokraternas logo, samt tekstene «Velkommen om bord på seierstoget» og «SD 22» på dørene, ifølge Aftonbladet.

Blant annet var den lokale fagforeningen Seko Tunnelbanan kritiske til den politiske reklamen. De mente den utgjorde en sikkerhetsrisiko, fordi motstandere av SD kunne angripe toget, uttalte leder i fagforeningen til Sekotidningen, ifølge Aftonbladet.

Det skapte også furore da Tobias Andersson, Sverigedemokraternas justispolitiske talsperson, la ut et bilde av toget på sin Twitter-konto og skrev: «Velkommen til utvandringstoget. Du har en enkeltbillett. Neste stopp, Kabul!».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer