Profil: John Allen Muhammad

John Allen Muhammed (41) er sammen med sin antatte stesønn John Lee Malvo (17) arrestert i snikskyttersaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allen er 185 cm. høy og veier 82 kilo. Han het tidligere John Allen Williams, men skiftet etternavn i fjor. Han konverterte til islam for ca. 17 år siden.

Det er foreløpig ingen mistanke om at han er knyttet til al-Quaida, og gjennomleting av kriminalregistere viser så langt at han er tidligere ustraffet. Han skal ha blitt pålagt besøksforbud i forbindelse med en voldssak.

Malvo skal ha blitt pågrepet av lokalt politi noen ganger, men ha aldri blitt tiltalt eller sikter for noen kriminelle handlinger.

- Det virker som om de har operert alene, sa politisjef Randy Carrol i Bellingham i går.

Allen, en veteran fra Gulfkrigen, tjenestegjorde i det amerikanske forsvaret fra 1985 til 1994.

Han har vært stasjonert på hærbasen Fort Lewis i delstaten Washington på USAs vestkyst. Allen skal ha utmerket seg med skyting med armeens standardrifle M-16, men skal ikke ha deltatt i leirens skarpskyttertrening.

Politiet har funnet en sivil utgave av M-16, en «Bushmaster .223», sammen med stativ og kikkertsikte, i Muhammads bil, en blå 1990 Chevrolet Caprice. Bilen er ombygd slik at det er fri tilgang til bagasjerommet fra kupeen. Det skal være et slags skyteskår i bagasjerommet.

Allen skal ha bodd i et hus i nærheten av basen sammen med sin antatte stesønn. Her skal de ha drevet med skytetrening, ofte nattestid, og politiet leter nå etter kuler som kan matche de som har blitt brukt i de ti drapene snikskytteren har stått bak.

Skilt to ganger

Hans forhold til den 24 år yngre Malvo er uklart, men flere amerikanske medier hevder han er tenåringens stefar. Malvo har jamaicansk bakgrunn. Muhammed er tidligere gift to ganger, men begge ekteskapene endte med skilsmisse. Han har fire barn, og skal ha vært gjennom flere bitre oppgjør om samværsrett. Han skal ved en anledning ha bortført ett av sine egne barn.

For 17 år siden skilte han seg fra sin første kone Carol Williams. Hun så ham igjen for første gang på åtte år i august i fjor. Hun beskriver ham som utadvendt og morsom.

- Han var ikke av den stille typen. Han likte å snakke og omgås folk.

Etter at han konverterte til islam skal han ha ringt sin eks-kone og gitt henne instruksjoner om hva slags mt hun ikke måttegi sønnen.

Positiv til 11. september

Politikilder hevder overfor Seatlle Times at Muhammad skal ha vært positiv til terorangrepene 11. september. Han har drevet sikkerhetsarbeid for «Nation of Islam», en afrikansk-amerikansk sekt beslektet med islam.

På slutten av nittitallet var han med på å starte en karateskole. Muhammed skulle skaffe elever fra muslimer i lokalmiljøet, men skolen måtte legges ned i 1998 på grunn av for få elever.