Ole Andreas Thrana

Profilert advokat mistet bevillingen

Etter en rekke disiplinærsaker.

FORSVARTE SJUBARNSMOR: Ole Andreas Thrana utenfor Kristiansand tingrett høsten 2017, mens han forsvarte nå dobbeltdrapsdømte Elisabeth Aaslie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARTE SJUBARNSMOR: Ole Andreas Thrana utenfor Kristiansand tingrett høsten 2017, mens han forsvarte nå dobbeltdrapsdømte Elisabeth Aaslie. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den profilerte forsvarsadvokaten Ole Andreas Thrana (51) er fratatt bevillingen av advokatbevillingsnemnda. Det bekrefter han selv via sin forsvarer Camilla Hagen.

- Vedtaket er tatt til etterretning og er påklaget, skriver Hagen i en SMS til Dagbladet.

Moss-baserte Thrana er mest kjent som tidligere forsvarer for den nå dobbeltdrapsdømte sjubarnsmoren Elisabeth Aaslie (45). Han har de siste åra vært innklaget til Advokatforeningens disiplinærnemnd en rekke ganger.

Dagbladet får opplyst at det er summen av fellende avgjørelser i disiplinærnemnda som ligger bak at bevillingsnemnda nå har tatt fra ham retten til å praktisere.

Regner med omgjørelse

Thrana ønsker ikke å uttale seg direkte til Dagbladet, og henviser til sin forsvarer for kommentar.

Hagen opplyser at 51-åringen for tida er sykmeldt. Hun framholder også at Thrana i prosessen har hatt begrensede muligheter til å ta til motmæle mot anklagene.

FORSVARER: Advokat Camilla Hagen har forsvart Thrana i straffesaken mot ham i Trøndelag. Foto: Advokat Camilla Hagen
FORSVARER: Advokat Camilla Hagen har forsvart Thrana i straffesaken mot ham i Trøndelag. Foto: Advokat Camilla Hagen Vis mer

- Vedtaket inneholder en rekke opplysninger som er taushetsbelagt, og min klient er ikke fritatt for sin taushetsplikt, slik at for en rekke av forholdene foreligger ingen kontradiksjon, skriver advokaten.

- I tillegg bygger vedtaket til dels på en tiltale som min klient er frifunnet for, etter at nemnda behandlet saken, skriver hun videre - og sikter til en rettssak mot Thrana i desember (se under).

- Samlet mener min klient derfor at vedtaket vil bli opphevet, opplyser advokaten.

- Bevisforbud

Hagen ønsker ikke å gå i detalj om hvilke saker som ligger til grunn for vedtaket om å frata Thrana bevillingen, utover at nevnte straffesak er del av grunnlaget. Hun viser til Thranas taushetsplikt som begrunnelse for dette.

- Det er hensynet til hans tidligere klienter som hindrer ham i å kommentere saken, skriver Hagen i en e-post til Dagbladet.

Hun understreker at Thrana har prøvd å få opphevet taushetsplikten, slik at han kan forklare seg om forholdene, og mener advokatbevillingsnemndas avslag på dette innebærer et «bevisforbud» når det gjelder dokumentene vedtaket bygger på.

- Advokatbevillingsnemndas vedtak inneholder således opplysninger som er underlagt taushetsplikt, og disse opplysningene kan således heller ikke gjøres kjent. Min klient vil ikke bidra til at advokatbevillingsnemndas brudd spres ytterligere, skriver Hagen.

Ble fratatt oppdraget

Thrana har de siste åra gjentatte ganger kommet i søkelyset på grunn av sine klientforhold. 51-åringen huskes best fordi han høsten 2017 ble fratatt oppdraget som forsvarer for dobbeltdrapsdømte Elisabeth Aaslie.

Det kom fram at forsvarer og klient hadde sendt over 11 000 meldinger til hverandre over en toårsperiode - mange av dem av eksplisitt seksuell karakter. Thrana var dypt uenig i rettens avgjørelse, og mente at meldingene ikke gikk ut over hans habilitet.

- Dette er tatt ut av konteksten det står i, kommenterte han overfor Dagbladet i november 2017.

FRIKJENT: Thrana ble i desember frikjent i en straffesak i Sør-Trøndelag tingrett. Saken inngår i grunnlaget for vedtaket om å gi ham yrkesforbud. Foto: Ole Martin Wold / NTB
FRIKJENT: Thrana ble i desember frikjent i en straffesak i Sør-Trøndelag tingrett. Saken inngår i grunnlaget for vedtaket om å gi ham yrkesforbud. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

Innklaget flere ganger

VG kartla i høst at Thrana er blitt innklaget til Advokatforeningens disiplinærnemnd for flere forhold de siste åra. En kvinne fra Østfold som han har representert i en bitter barnefordelingssak, mottok flere seksualiserte videoer og meldinger fra den Moss-baserte advokaten.

Overfor VG forsvarte Thrana meldingene med at han hadde svart på klientens meldinger på samme måte som hun hadde svart ham. Han framholdt at de seksualiserte meldingene ikke var knyttet til arbeid med sakene, og dermed ikke hadde noe med utførelsen av advokatoppdraget å gjøre.

Frikjent

Advokaten var også tiltalt i en straffesak i Trøndelag i høst/vinter, etter at han ifølge Rett 24 rådet en klient til ta med sine to barn til Malaysia, for å forhindre at barnevernet overtok omsorgen for barna. Klienten ble i Malaysia i nesten to år.

Hovedforhandligen i straffesaken foregikk i Sør-Trøndelag tingrett i midten av desember. Thrana ble frikjent.

- Jeg la ned påstand om bot på 25 000 kroner, men fikk ikke medhold av retten, opplyser aktor, politiadvokat Thomas Berg, til Dagbladet.

Trøndelag statsadvokatembeter vurderer nå hvorvidt dommen skal ankes eller ei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer