Profilert danser funnet skyldig i voldtekt av ni kvinner

Julio Kopseng (37) er dømt til forvaring i 15 år.

DØMT: Den 37-årige profilerte danseren Julio Kopseng (37), bl.a. kjent som deltaker i «Norske talenter», er igjen dømt for voldtekt.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DØMT: Den 37-årige profilerte danseren Julio Kopseng (37), bl.a. kjent som deltaker i «Norske talenter», er igjen dømt for voldtekt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Domsavsigelsen i voldtektssaken mot den 37-årige danseren Julio Kopseng i Oslo tingrett er nettopp avsluttet (kl. 14.40). Han er funnet skyldig i å ha voldtatt ni kvinner, samt grov vold mot sin tidligere samboer.

Den profilerte danseren, som bl.a. har opptrådt på NRK og TV 2s «Norske talenter», var tiltalt for å ha voldtatt de ni kvinnene over en periode som strekker seg helt fra 2002 til 2013. Han soner allerede en dom for å ha voldtatt to kvinner.

To av voldtektene som er omfattet av dommen, skjedde etter at den forrige rettssaken var i gang.

- Stor fare for gjentakelse Retten mener Kopseng ikke har utsikter til å forbedre seg i overskuelig framtid, og kommer til at det er stor fare for at han utøver voldelige seksuelle overgrep på ny. Derfor dømmer de ham til forvaring i 15 år, med 9 års minstetid.

- Tiltalte har vist fast og sterk vilje til å gjennomføre voldtektene, erklærte fagdommer Elisabeth Wittemann.

I domsslutningen er det tatt hensyn til tida han allerede har sonet etter sin forrige dom fra 2013.

- Jeg tar betenkningstid, sa danseren etter opplesningen.

Dommen slår fast at han har psykopatiske trekk og dyssosial personlighetsforstyrrelse, uten evne til anger og forståelse for andres følelser og egen skyld. Derfor kommer retten til at det er meningsløst med behandling, og at han vil være like farlig dersom han slipper ut om 14-15 år, som er fengselsstraffen han «normalt» ville fått.

Mishandlingen av ekssamboeren tillegges særlig vekt i dommen; retten legger til grunn at hun er blitt voldtatt flere hundre ganger.

- Vil anke Kopsengs advokat Djordje Borojevic sier han ikke vil gi utfyllende kommentarer før han og medforsvarer Johnny Veum har studert dommen.

- Men vi kommer til å anke, fastslår han allerede nå.

Aktor Andreas Strand sier tingrettens dom er «god og grundig».

- Vi er tilfreds med at retten har hørt vår argumentasjon fullt ut, men straffenivået er noe lavere enn vi ønsket. Nå tar vi betenkningstid, sier han til Dagbladet.

Anne-Kristine Bohinen, som er bistandsadvokat for to av de fornærmede kvinnene, sier seg fornøyd med domsslutningen.

- Det er en korrekt avgjørelse - på linje med dommen i Alvdal-saken (der Bohinen også var part, red.anm.), sier hun til Dagbladet.

Anspent 37-åringen ankom Oslo tingretts sal 227 rett før klokka 13, flankert av forsvarerne, Djordje Borojevic og Johnny Veum. Han er pent antrukket med lyseblå V-genser og hvit skjorte, og satt rolig og hørte på fagdommeren mens hun leste opp domslutningen.

Flere av ofrene er til stede i rettssalen under domsavsigelsen, noen av dem synlig anspent.

- Den ene klienten orket ikke å komme. Men klienten som er til stede her, er lettet over dommen, sier bistandsadvokat Bohinen.

Tror på kvinnene Retten velger i det store og hele å tro på de fornærmede kvinnene. Dommerne avviser Kopsengs påstander om at anmeldelsene skal være resultat av konspirasjon og hevn.

Noen av kvinnene har fortalt at de ble dopet ned før overgrepet. Flere forteller at danseren, som også driver et eventbyrå, utnyttet at de var i en sårbar situasjon, og lokket dem hjem til seg, gjerne under dekke av at han skulle gi dem oppdrag.

Aktoratets påstand var 16 år og 3 måneders forvaring, med 9 år og 3 måneders minstetid, når det tas hensyn til at han har sonet deler av den tidligere voldtektsdommen.

Funnet i skap Kopseng har sittet varetektsfengslet siden 31. mai i fjor, da han ble funnet i et skap hjemme hos sin kjæreste i Oslo. Da var han etterlyst fordi han dagen før var anmeldt av en engelsk kvinne som fortalte at hun ble dopet ned og voldtatt av ham i forbindelse med at hun overnattet på sofaen hans (såkalt couchsurfing).

Retten finner det bevist at danseren og husverten blandet et rohypnol-liknende medikament i gjestens vinglass før han forgrep seg på henne. Hun flyktet fra leiligheten på Disen i Oslo og anmeldte overgrepet til politiet.

Danseren har hele tida nektet straffskyld i saken. Hovedforhandlingene i saken foregikk fra 18. november til 11. desember i fjor, og retten hørte et stort antall vitner.

Venner av 37-åringen har i retten vitnet til fordel for ham, og bl.a. stilt ekssamboeren i et dårlig lys. Retten fester ikke lit til dette. Derimot legger de vekt på fornærmede som har skissert leiligheten hans detaljert, som bevis på at de har vært hjemme hos ham når han har benektet dette.

- Burde ikke gå fritt Flere av de fornærmede kvinnene har ei fortid med seksuelle overgrep. Retten understreker at en slik bakgrunn gjør dem mer utsatt for nye overgrep.

Trine Rjukan, som er bistandsadvokat for flere av kvinnene, har overfor Dagbladet flere ganger uttalt at Oslo-mannen er farlig og bør holdes innesperret.

- Han burde ikke gå fritt, han er en fare for andre jenter. Det vil han fortsette å være; dette har vært et mønster gjennom mange år, sa hun før rettssaken startet i fjor.

De psykiatrisk sakkyndige i saken har konkludert med at 37-åringen har klare psykopatiske trekk. Dette er i samsvar med en sakkyndigrapport hans egen forsvarer Djordje Borojevic la fram under den forrige rettssaken, som konkluderte med at danseren har dyssosial personlighetsforstyrrelse, en lidelse karakterisert av bl.a. mangel på empati og skyldfølelse.

Kopseng er dømt til å betale oppreisning til ofrene. I tillegg er han funnet skyldig i mindre forhold, som ulovlig våpenbesittelse og tyveri.

STORT SETT FORNØYD: Bistandsadvokat Anne-Kristine Bohinen og aktor Andreas Strand er i det store og hele godt fornøyd med dommen - selv om Strand gjerne skulle sett en noe høyere straff for Kopseng. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
STORT SETT FORNØYD: Bistandsadvokat Anne-Kristine Bohinen og aktor Andreas Strand er i det store og hele godt fornøyd med dommen - selv om Strand gjerne skulle sett en noe høyere straff for Kopseng. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer