- Profilert danser voldtok kvinne etter «jobbintervju»

Oslo-mannen nekter å la seg undersøke av psykiatrisk sakkyndige.

RISIKERER FORVARING: Danseren har tidligere opptrådt på både NRK og TV 2 og har drevet eget eventbyrå. Påtalemakten mener han utgjør en så stor fare for samfunnet i framtida at han må idømmes forvaring. Foto: DAGBLADET
RISIKERER FORVARING: Danseren har tidligere opptrådt på både NRK og TV 2 og har drevet eget eventbyrå. Påtalemakten mener han utgjør en så stor fare for samfunnet i framtida at han må idømmes forvaring. Foto: DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 37-årig profilert danser som tidligere er dømt for å ha voldtatt to kvinner, skal i neste måned i retten igjen, tiltalt for en rekke voldtekter som ikke er omfattet av den allerede foreliggende dommen. Påtalemakten vil ha ham dømt til forvaring, danseren på sin side nekter å la seg undersøke av psykiatrisk sakkyndige.

Ni fornærmede Oslo statsadvokatembeter tok opprinnelig ut tiltale mot danseren i april; den omfattet sju fornærmede. Siden den gang har imidlertid ytterligere to kvinner kommet til, og en revidert og utvidet tiltale - nå med ni fornærmede - vil etter alt å dømme foreligge innen kort tid, når den formelt er forkynt for 37-åringen.

Statsadvokat og påtaleansvarlig Guro Hansson Bull beskriver saken som omfattende og alvorlig.

- At det er så mange fornærmede, er sjelden. Dessuten strekker forholdene seg over lang tid, fra 2002 helt til 2013, sier Bull til Dagbladet.

En av de «nye» voldtektene som er føyd til sakskomplekset, og som etter alt å dømme vil bli omfattet av tiltalen, skriver seg fra 2004. Den nå 30-årige fornærmede kvinnen ble oppmerksom på saken gjennom media, og kontaktet bistandsadvokat Trine Rjukan, for så å anmelde danseren.

- Hun har forklart at hun møtte opp på jobbintervju med ham, men at det endte i voldtekt, sier Rjukan til Dagbladet.

Henlagt Bistandsadvokaten sier kvinnen framstår som spesielt troverdig, ettersom forholdet den gang ble registrert i politiets operative logg. Hun ble også undersøkt på voldtektsmottaket, og framskaffet vitner.

- Hun hadde en samtale med politiet på politihuset, men torde til slutt ikke å anmelde saken, sier Rjukan.

I åra som fulgte, vokste imidlertid sakskomplekset, med stadig nye anmeldelser, fellende dom og nå altså en ny tiltale mot danseren. Rjukan mener den 30-årige kvinnens forklaring står langt sterkere nå.

- Saken ville isolert sett stått på egne bein, sier bistandsadvokaten.

Danserens forsvarer Djordje Borojevic har ikke benyttet anledningen til å kommentere saken. Etter hva Dagbladet forstår, avviser den 37-årige mannen anklagene, og sier han ikke engang husker kvinnen.

Blant de fornærmede i saken er også danserens tidligere samboer. Ifølge tiltalen ble den nå 28-årige kvinnen gjentatte ganger utsatt for grov fysisk og psykisk mishandling, i tillegg til en rekke voldtekter.

Forvaring Statsadvokat Bull har bedt om forvaring for danseren, med minstetid på ti år. Slike påstander blir bare nedlagt for kriminelle som anses som særlig farlige for samfunnet, og med stor fare for gjentakelse.

Påtalemakten har også oppnevnt to psykiatrisk sakkyndige som skal vurdere den tiltalte 37-åringens strafferettslige tilregnelighet. Men danseren avviser å samarbeide med dem.

- Det skjer fra tid til annen, men de fleste lar seg undersøke, sier statsadvokat Bull.

Under ankesaken i Borgarting lagmannsrett la danserens forsvarer Borojevic fram en egen sakkyndigrapport som konkluderte med at 37-åringen lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse - som kjennetegnes av mangel på empati, mangel på selvkritikk og tilbøyelighet til aggresjon.

- Glad han sitter i fengsel Danseren har sittet kontinuerlig i fengsel siden mai i fjor. Kort tid etter tingrettsdommen i april i fjor ble han anmeldt av en engelsk kvinne som har forklart at han voldtok henne mens han lot henne sove på sofaen hjemme hos ham som turist, såkalt coachsurfing.

Etter anmeldelsen fra den engelske kvinnen ble han pågrepet og satt først i varetekt. Nå soner han den rettskraftige dommen i den forrige saken, etter at en anke til Høyesterett ikke førte fram. Bistandsadvokat Rjukan, som representerer flere av de fornærmede kvinnene, sier hennes klienter er glade for at han ikke er ute i samfunnet.

- De er veldig redd for ham, og frykter å møte ham på gata, sier hun.

Bistandsadvokaten stiller seg også bak påstanden om forvaring.

- Han burde ikke gå fritt, han er en fare for andre jenter. Det vil han fortsette å være; dette har vært et mønster gjennom mange år, sier Rjukan.

Saken er berammet i Oslo tingrett fra 18. november til 11. desember. Det skyldes blant annet at et stort antall vitner skal forklare seg.

BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan er bistandsadvokat for fire av de fornærmede kvinnene i den omfattende voldtektssaken. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
BISTANDSADVOKAT: Trine Rjukan er bistandsadvokat for fire av de fornærmede kvinnene i den omfattende voldtektssaken. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET Vis mer