Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Profilert eksbyråd offer for bedrageritiltalt kvinne: - Slo tilbake med falskt navn

Nå er tre personer tiltalt for en rekke bedragerier.

TOKI AFFÆRE: Jøran Kallmyr sier til Dagbladet at han frykter at de tiltalte fant navnet og personopplysningene hans i post- eller søplekassa utenfor boligen hans i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
TOKI AFFÆRE: Jøran Kallmyr sier til Dagbladet at han frykter at de tiltalte fant navnet og personopplysningene hans i post- eller søplekassa utenfor boligen hans i Oslo. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jøran Kallmyr (Frp) ante fare på ferde da han ble kredittsjekket av et firma han ikke kunne huske å ha bestilt varer fra.

Nå er en 23 år gammel Oslo-kvinne, sammen med en 38 år gammel kvinne og en 24 år gammel mann, tiltalt for en lang rekke bedragerier og tyverier i Oslo-området.

Den fem sider lange tiltalen omhandler i tillegg til saken med Kallmyr forhold fra et utall butikker: Expert på Alnabru, Ica i Holmenkollen, Meny på Colosseum, Elkjøp på Lørenskog, Hennes & Mauritz, Sandvika storsenter, Skeidar, Kid Interiør, gullsmedforretningen Thune og Clas Ohlson - blant annet.

Dyre TV-er Totalt er det snakk om varer verdt omkring 129 000,-. De største enkelttilfellene skal ha skjedd på Elkjøp og Expert.

Begge steder skal de tre ifølge tiltalen ha lurt til seg to TV-er - på Elkjøp av merket Samsung, på Expert av merket LG - verdt henholdsvis 39990,- og 29998,-. Begge steder skal de ha brukt en falsk Cresco kjøpskonto opprettet i navnet til en uvitende sykepleier fra Oslo.

Ved et annet tilfelle skal den 23-årige tiltalte kvinnen ha forsøkt å bestille en rekke varer fra en svensk nettbutikk — og ifølge tiltalen gitt seg ut for å være bystyrerepresentant Jøran Kallmyr.

Da tok imidlertid den profilerte politikeren affære.

Brukte falsk identitet - Jeg fikk varsler om at jeg var kredittsjekket av dette firmaet, men kunne ikke huske at jeg hadde bestilt noe. Jeg ringte opp firmaet og fikk vite at det var bestilt varer for omkring 6000 kroner. Verken jeg eller samboeren min hadde bestilt dette, sier Kallmyr til Dagbladet.

Kallmyr er en av Frps mest profilerte Oslo-politikere, og sitter nå i finanskomiteen i Oslo bystyre samtidig som han jobber i advokatfirmaet Ræder. Han var miljø- og samferdselsbyråd fra 2007-2011 og ledet byutviklingskomiteen fra 2011-2012. Han sier til Dagbladet at han frykter at de tiltalte fant navnet og personopplysningene hans i posten eller i søpla.

- Hun som hadde bestilt hadde imidlertid oppgitt sitt eget telefonnummer. Jeg ringte henne, tidlig på morgenen, og ga meg ut for å være fra selskapet der varene var bestilt. Jeg sa at jeg hadde fått varene i retur og at jeg måtte få hennes navn og adresse, sier Kallmyr.

Og det fikk han.

- Da tok jeg med de opplysningene til politiet, sier Kallmyr til Dagbladet.

Irritert På grunn av sin snare inngripen slapp Kallmyr å betale pengene.

NEKTER STRAFFSKYLD: Advokat Joar Berg Henjum forsvarer en bedrageritiltalt kvinne (38). Foto: Morten Holm / NTB scanpix
NEKTER STRAFFSKYLD: Advokat Joar Berg Henjum forsvarer en bedrageritiltalt kvinne (38). Foto: Morten Holm / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har måttet bruke veldig mange timer på saken.  Det raste inn bestillinger, og jeg har sittet mange timer og ringt rundt og avbestilt. Det er ganske irriterende når jeg både er småbarnspappa, har full jobb og bystyreverv. Tid er mye mer verdifullt enn penger, sier Kallmyr.

Kallmyr har nå status som fornærmet i saken, som kommer opp for Oslo tingrett i mars neste år.

Advokat Øivind Østberg representerer kvinnen som skal ha forsøkt å lure Jøran Kallmyr, samt den medtiltalte mannen. Verken Østberg eller hans kollega Victoria Marciuch kunne kommentere saken i går. Advokat Joar Berg Henjum i advokatfirmaet Staff representerer den 38-årige Oslo-kvinnen.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier Berg Henjum til Dagbladet.

Vil kvantumsrabatt til livs Uavhengig av skyldspørsmålet i denne enkeltsaken vil Jøran Kallmyr avvikle den såkalte «kvantumsrabatten» for straffbare forhold.

Disse reglene bygger på det såkalte straffskjerpelsesprinsippet: Det skal fastsettes en felles straff for alle overtredelsene, men strafferammen er utvidet.Den øvre rammen for frihetsstraff for flere lovbrudd er satt til halvannen gang strafferammen i det strengeste straffebudet.

  - Vi kan rett og slett ikke ha det sånn at man kan lage så mye trøbbel uten få å ordentlig straff. I mange saker er det bare straff og hard konsekvens som hjelper, og da bør man ikke bare bli straffet for det verste lovbruddet pluss en halv straff til, sier Kallmyr.

KUNNE IKKE KOMMENTERE: Adokat Øyvind Østberg forsvarer både kvinnen som skal ha forsøkt å lure Jøran Kallmyr, og den medtiltalte 24-årige mannen. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
KUNNE IKKE KOMMENTERE: Adokat Øyvind Østberg forsvarer både kvinnen som skal ha forsøkt å lure Jøran Kallmyr, og den medtiltalte 24-årige mannen. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media