Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Profilfokus

Omdømmeutvalgets rapport til utenriksminister Jonas Gahr Støre er Bård Tufte Johansen på sitt beste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OMDØMMEUTVALGET leverte i går sin rapport til utenriksminister Jonas Gahr Støre. I sammendraget heter det: «Utfordringen for Norge i dag er at landet gjennomgående blir sett på som et profilløst land, uten sterke eller svake sider. Norge trenger derfor å kommunisere en klarere profil.» Jeg visste ikke at vi burde se på Norge som en merkevare det var mulig å lage et bedre image for. Derfor er jeg glad for at ti personer fra departementer, akademia og næringsliv i to år har «utarbeidet forslag til en samlende verdibasert posisjon som kan danne grunnlag for de ulike aktørers aktiviteter overfor utlandet.»

KONKLUSJONENE ER så imponerende i både innhold og form at alle landets flip-over-fantaster, kreativitetshjelpere, ide-astronauter og mulighetsinnovatører bør lese den tjue sider lange rapporten. De eneste som ikke trenger å pløye igjennom den er de som lyttet til Harald Eia og Bård Tufte Johansens gjennomgang av John G. Bernanders kjerneverdier i radioprogrammet «Tazte Priv». Vi har hørt det før. «Utvalgets forslag til en verdibasert posisjon, som bygger på vår identitet og vårt særpreg, er som følger: Visjon: Norge - nyskapende, i samspill med naturen. Kjerneverdier: I Norge samhandler mennesker med kultur, teknologi og natur på en innovativ og harmonisk måte. Løfter: Norge vil videreutvikle som særskilte kunnskap/spisskompetanse og bidra til ansvarlig forvaltning av naturressurser. Norge vil være en pådriver for likeverd og demokrati. Norge skal by på spennende natur- og kulturopplevelser.Personlighetstrekk: Norge er utforskende, nyskapende, uformell og ærlig.»

HENSIKTEN ER AT denne «posisjonen» skal «gjennomsyre alle internasjonale aktiviteter, det være seg på den politiske, næringsøkonomiske og/eller den kulturelle arena.» Men som Eia/Tufte Johansen har påpekt: Alt forutsettes selvfølgelig av en kjernestrategi. Ellers blir det jo bare masse ord som ingen vet hva betyr.

UTVALGET ANBEFALER derfor at «forslaget til overordnet nasjonal posisjon anbefales tatt i bruk som gjenkjennelig verdigrunnlag i de ulike aktørers aktiviteter. Posisjonen skal kunne danne en enhetlig idémessig overbygning for de ulike aktørers individuelle kommunikasjonsarbeid overfor utlandet.»Kontinuitet og forankring er også viktige kjerneverdier. Derfor foreslår utvalget at «det etableres et Nasjonalt omdømmeforum under ledelse av utenriksministeren.» På dette siste punktet tillater jeg meg å være bredspekterfokusert og foreslår isteden Bård Tufte Johansen. Til den nasjonale omdømmekonferansen, som foreslås arrangert til høsten, vil Harald Eia være den mest kompetansemålstyrtorienterte. Han er herved foreslått som konferansier. Hva alt dette vil koste? Spørsmålet er motvillighetspessismistbasert og skal derfor ikke stilles.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!