VALDRES-EKSPRESSEN:_ I februar 2003 ble sjåføren på Valdres-expressen stukket ned og drept av en psykotisk asylsøker. Sjåføren rakk å stoppe bussen på Gagernes før han døde av skadene. Passasjernene klarte å komme seg i sikkerhet. Foto: Torbjørn Grønning
VALDRES-EKSPRESSEN:_ I februar 2003 ble sjåføren på Valdres-expressen stukket ned og drept av en psykotisk asylsøker. Sjåføren rakk å stoppe bussen på Gagernes før han døde av skadene. Passasjernene klarte å komme seg i sikkerhet. Foto: Torbjørn GrønningVis mer

- Profittjag ender i drap

Effektivisering i helsevesenet koster liv, mener psykiater

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

—Hvis vi går 50-60 år tilbake, så ser vi at det er flere drap begått av psykisk syke i dag enn da. På den tida hold man pasienter lenge, kanskje altfor lenge. Problemet i dag er at tilbudet til psykisk syke er altfor kort, og man skrives ut for raskt, sier psykiater Kjell Noreik til Dagbladet.
 
Ekspedering
 
—Det er rask ekspedering, rask behandling og rask utskriving. Man burde gi varig behandling, og godt ettervern. Men det koster mer penger, og i dag er det lagt opp til at helseinstitusjonene skal tjene penger, sier Noreik.
 
—Det har gått for langt i effektivisering og at man skal tjene penger, og det koster liv av og til, sier Noreik.
 

Noreik understreker at det er et fåtall av folk med psykiske lidelser som begår drap.
 
—Det er langt færreste av tidligere eller nåværende psykiatriske pasienter som er tikkende bomber, det er et lite mindretall som er farlige, sier Noreik.
 
Voldreaksjoner
 
—Det som kan utløse en voldsreaksjon kan være vrangforestillinger, stemmer i hodet, følelsen av å være forfulgt og innbilt fare. Schizofrene, paranoide og folk med vrangforestillinger kan nok ha sterkere voldsreaksjoner, og være farligere enn en gjennomsnittlig psykisk syk, sier Noreik.
 
En svensk undersøkelse fra 2003 viser at drøyt hvert femte drap i Sverige begås av personer som har vært innlagt for schizofreni eller en annen for psykisk lidelse.

PSYKIATER:   Kjell Noreik
PSYKIATER: Kjell Noreik Vis mer