FEMBARNSFAR: Ali Sibats datter, Jamal, sitter ved siden av et bilde av faren. Den populære programlederen ble dømt til døden av en saudiarabisk domstol som mener han har drevet med trolldom. Foto: SCANPIX
FEMBARNSFAR: Ali Sibats datter, Jamal, sitter ved siden av et bilde av faren. Den populære programlederen ble dømt til døden av en saudiarabisk domstol som mener han har drevet med trolldom. Foto: SCANPIXVis mer

Programleder dømt til døden for å ha drevet med trolldom

Amnesty International ber Saudi-Arabias kong Abdullah om å stoppe straffen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den populære libanesiske programlederen Ali Hussain Sibat (48) ble i november i fjor dømt til døden av en saudiarabisk domstol for å ha drevet med trolldom, ifølge CNN.

Sibat var programleder for tv-programmet «Sheherazade», som ble sendt på en satellittkanal basert i Beirut. Her spådde han i framtida, og ga råd til publikum.

Gjenkjent av politietAmnesty International fordømmer dødsdommen, og ber nå Saudi-Arabias kong Abdullah om å stoppe dødsstraffen.

Ifølge menneskerettighets-organisasjonen ble fembarnsfaren arrestert for nesten to år siden mens han var i Saudi-Arabia for å delta i en muslimsk pilgrimsferd.

Ansatte i det religiøse politiet kjente ham igjen fra tv-programmet.

Under avhøret ble Sibat fortalt at han måtte skrive ned hva han arbeidet med, og at han fikk dra hjem om noen få uker dersom han gjorde dette.

Dokumentet ble senere brukt som en tilståelse i retten, og var et av bevisene som felte ham.

Ingen advokathjelpDødsdommen kom 9. november i fjor ved en domstol i Medina. Da hadde programlederen vært gjennom flere hemmelige rettsmøter uten advokatbistand.

Dommen ble anket, men nå er det klart at den overholdes. Dommerne mener at Sibat må henrettes fordi han har praktisert trolldomskunster foran millioner av seere i flere år.

De håper også at dødsstraffen skal få andre utenlandske trollmenn til å tenke seg om før de kommer til Saudi-Arabia.

Flere personer ble arrestert for å ha drevet med trolldom i 2009, og arrestasjonene har fortsatt i år.

Regelmessige henrettelserDen siste som ble henrettet i Saudi-Arabia som følge av trolldomsvirksomhet, var Mustafa Ibrahim fra Egypt. Han mistet livet 2. november i 2007.

Saudi-Arabia står på organisasjonens liste over land hvor dødsstraff regelmessig praktiseres.

Dagbladet har tidligere skrevet om hvordan landet har kamuflert omfattende menneskerettighetsbrudd som terrorbekjempelse.

Tusenvis av mennesker har blitt arrestert i hemmelighet. Flere har blitt drept - uten at offentligheten hittil har fått vite om det, og hundevis av mennesker kan vente hemmelige rettssaker.

SØNNEN ER DØDSDØMT: Oshbeh Sbat, Ali Sibats mor, sitter ved siden av et bilde av sønnen. Foto: SCANPIX
SØNNEN ER DØDSDØMT: Oshbeh Sbat, Ali Sibats mor, sitter ved siden av et bilde av sønnen. Foto: SCANPIX Vis mer