Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Troféjakt

Programlederen la ut skrytebilde. Nå kan loven endres

- Håper alle dere ignorante mennesker kan skaffe dere litt kunnskap om jakt og forvaltning.

VIL ENDRE LOVEN: Den skotske regjeringen vurderer å endre jaktregelverket, etter at bilder av den amerikanske programlederen Larysa Switlyk skapte massiv klagestorm de siste dagene. Foto: Privat
VIL ENDRE LOVEN: Den skotske regjeringen vurderer å endre jaktregelverket, etter at bilder av den amerikanske programlederen Larysa Switlyk skapte massiv klagestorm de siste dagene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste dagene har det stormet rundt den amerikanske programlederen Larysa Switlyk, etter at hun la ut bilder fra en jakt-reise på den skotske øya Islay.

For i tillegg til å legge ut bilder av hjort som er felt, har Switlyk også lagt ut bilder av seg selv hvor hun poserer med flere døde geiter og en vær.

- For en fin jakt! Vi jaktet etter en stor en i to dager, og fikk endelig denne villgeita, skriver hun under et av bildene hun la ut på sin Instagram-profil.

CNN omtaler saken som har satt sinnene i kok blant skotske innbyggere. Flere har bedt myndighetene om å hindre det de omtaler som skammelig og uetisk jakt.

Vil endre lovverket

Den massive klagestormen endte raskt med en reaksjon fra myndighetene. Michael Russel, som er representant for området i det skotske parlamentet, tok tidlig onsdag morgen til Twitter for å forsikre befolkningen om at han vil legge fram saken for regjeringen og få satt en umiddelbar stopper for troféjakten.

Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon, tvitret seinere at hun har stor forståelse for at bildene der døde dyr blir vist fram som trofeer er provoserende. Også hun forsikrer om at regjeringen vil vurdere å gjøre endringer i loven som tillater jakten.

Switlyk selv virker tilsynelatende uvitende eller uanfektet av de mulige politiske konsekvensene bildene hennes kan ha utløst. Onsdag kveld la hun ut et nytt bilde på sin Instagram-konto, der hun skrev at hun var på vei videre til sitt neste «jakteventyr», og at hun derfor vil være frakoblet i to uker.

- Forhåpentligvis vil det være nok tid for alle de uvitende menneskene som sender meg drapstrusler til å skaffe seg kunnskap om jakt og forvaltning.

Omstridt jaktform

Jakt er vanlig i deler av Skottland og resten av Europa, og en naturlig del av blant annet viltforvaltningen. Men sammenliknet med i USA, er kulturen annerledes når det kommer til troféjakt samt å posere på bilder med de døde «trofeene».

En rekke amerikanske jegere har skapt voldsomt engasjement de siste åra, etter å ha lagt ut bilder fra kontroversielle jaktreiser i afrikanske land. En analyse av den globale troféjaktindustrien fra det internasjonale dyrevelferdsfondet IWAF, konstaterer at amerikanerne står for 71 prosent av den globale importetterspørselen.

Enkelte har argumentert for den omstridte jaktturismen, blant annet fordi den finansierer lokalbefolkningens arbeid med å forvalte de samme villdyrbestandene på en bærekraftig måte.

Det tilbakevises i IWAFs rapport, i hvert fall når det kommer til jakt på bjørn i Canada, som er det største eksportlandet for såkalte jakttrofeer. Rapporten hevder at de økonomiske fordelene for lokalbefolkningen har vist seg å være sterkt overdrevet.

Skader utviklingen

Fra et biologisk perspektiv går ikke troféjakten bare i veien for viltforvaltningen, den har i enkelte tilfeller vært med på å undergrave den. Dette skjer spesielt ettersom troféjegerne ikke opererer som rovdyra ute i naturen, som angriper de svakeste dyrene. Jegerne går etter de flotteste og største dyra.

Flere forskere har utpekt at sportsjakt på spesifikke arter har ført til en motsatt effekt enn det Charles Darwin i sin tid brukte for å forklare artenes utvikling.

Flere forskningsartikler har blant annet utpekt at tykkhornsauen, etter å ha vært gjenstand for denne typen jakt over lengre tid, nå har langt mindre horn enn de hadde for 30 år siden.

Forskning har også vist hva som skjer i løveflokken når dominante hannløver blir drept. De gjenværende hannene sloss om å bli den neste dominante, og i prosessen blir flere drept - de sterkeste dreper andre unge hanner i kamp, så vel som barn og hunner som beskytter barna sine.

Dessuten mener flere at forvaltningsargumentet faller på sin egen urimelighet, når den høye lønnsomheten både for jakten i seg selv, og for verdifulle produkter som elfenben og skinn, gjør det nærmest umulig å beskytte bestandene fra overdreven troféjakt eller krypskyttere.

Myndighetene regulerer importen

Tidligere i år valgte Trump-administrasjonen å reversere loven mot å importere loven som forbød import av kroppsdeler fra afrikanske elefanter. Beslutningen skapte furore blant dyreelskere. Blant annet ble gamle bilder av Trumps to sønner dratt fram og kritisert, der de ivrige jegerne poserer med døde dyr.

Blant kritikerne var den legendariske skuespilleren Mia Farrow, som fortvilt undret seg over hva som kan få noen til å drepe dyrene for moro skyld.

Samtidig har USA nå en prosess på gang for å utvikle et nytt system for vurdering av løveimport. Australia innførte et forbud mot det samme i 2015, samtidig som EU innførte strenge restriksjoner for import av blant annet løver og flere andre utrydningstruede dyrearter. Dette for å hindre en utvikling der troféjakt blir sett på som bærekraftig forvaltning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!