Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Programlederen med sjokkbeskjed: - Vi har Trumps selvangivelse

Rachel Maddow i TV-kanalen MSNBC sier hun skal vise fram Trumps selvangivelse i natt. 

SELVANGIVELSE: Rachel Maddow programleder for «The Rachel Maddow Show» melder at hun i natt vil legge fram funn fra Donald Trumps selvangivelse. Foto: NBC / Ap / NTB scanpix
SELVANGIVELSE: Rachel Maddow programleder for «The Rachel Maddow Show» melder at hun i natt vil legge fram funn fra Donald Trumps selvangivelse. Foto: NBC / Ap / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Donald Trumps selvangivelse har vært en av de mest opphetede politiske debattene i USA det siste året.

Trump er den første presidenten på over 40 år som ikke har offentliggjort selvangivelsen sin. Allerede da han var republikanernes kandidat, var han den første siden 1976 av kandidatene fra de to store partiene som ikke hadde lagt fram selvangivelsen for det amerikanske folk.

Signalene har også vært klare, selv etter at Trump vant valget i november og ble innsatt som president 20. januar i år. Det hvite hus har annonsert at de ikke kommer til å legge fram presidentens selvangivelse, på tross av massivt press.

Selvangivelse fra 2005

Nå kan imidlertid noen andre gjøre det. I hvert fall om vi skal tro Rachel Maddow, programleder for det populære politiske programmet «The Rachel Maddow Show» på nyhetskanalen MSNBC.

Twitter skriver hun.

- BREAKING: Vi har Trumps selvangivelse. I kveld, klokka 21 østkysttid. MSNBC. (Seriøst), tvitrer programlederen.

Det var altså klokka 02.00 i natt norsk tid.

LEKKET DET SELV?: Rachel Maddow, programleder for det populære politiske programmet «The Rachel Maddow Show» på nyhetskanalen MSNBC, melder at de har Donald Trumps selvangivelse. Nå mener eksperter at det kan være Trump selv som har lekket dokumentene. Video: CNN Vis mer Vis mer

Omkring tre kvarter etter annonseringen skriver Maddow at de sitter på en selvangivelse fra 2005 - som omhandler Trumps innrapportering av inntekt.

I begynnelsen av sendingen forteller hun at gravejournalist og forfatter David Cay Johnston har fått tak i Trumps selvangivelse fra 2005. Ifølge

TRUMPS SELVANGIVELSE: Ifølge Det hvite hus betalte Trump 38 millioner dollar (328 millioner kroner i dagens kurs) i skatt på en inntekt på 150 millioner dollar (1,3 milliarder kroner). Det tilsvarer omkring 25,3 prosent. Men ifølge den lekkede selvangivelsen har Trump og kona Melania betalt 5,3 millioner dollar i vanlig føderal inntektsskatt, mindr... Vis mer

Johnston har allerede lagt ut dokumentene på sitt eget nettsted Dcreport.org. Der heter det at Trump og kona Melania betalte 5,3 millioner dollar i vanlig føderal inntektsskatt, mindre enn fire prosent.

De betalte i tillegg 31 millioner dollar i såkalt alternativ minimumsskatt, en skatt Trump har ønsket fjernet. Det hvite hus melder selv at Trump betalte 38 millioner dollar i inntektsskatt i 2005.

Johnston skal ha fått selvangivelsen i sin egen postkasse. Dokumentene presentert av MSNBC viser de samme tallene.

MSNBC blir regnet for å tilhøre den amerikanske venstresiden, og spesielt Maddows program har vært utpreget Trump-kritiske valget gjennom. MSNBC hadde sin beste måned noensinne i februar.

Russland-bekymringer

Flere senatorer har krevd at Trump legger fram sin selvangivelse. Blant annet på bakgrunn av bekymringer om forretningsforbindelser i utlandet presidenten kan ha hatt før han inntok Det hvite hus.

Kravene har bare blitt forsterket etter at det ble kjent at Russlands ambassadør til USA-Sergej Kisliak hadde hatt kontakt med en rekke Trump-støttespillere, blant annet tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn og justisminister Jeff Sessions. Det har ført til bekymringer hva slags kontakt Trump-administrasjonen har hatt med Russland, og hva slags interesser presidenten har hatt i landet.

I oktober i fjor skrev New York Times der de hevdet at Trump kan ha unngått å betale inntektsskatt i 18 år basert på lekkasjer fra presidentens selvangivelse fra 1995.

Dagbladet oppdaterer saken

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media