Programmet ingen elsker- men alle må ha

Verdens mest solgte dataprogram er også verdens dårligste, hevder Microsoft-haterne. Da den nyeste versjonen av Windows ble presentert for 4000 inviterte i Oslo Spektrum i går, var applausen behersket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som fra en lenkegjeng som blir fortalt at de nå skal få nye, blanke lenker å rasle med.

Windows er operativsystemet de fleste bruker, men som få liker.

Men denne gangen mener Microsoft at de har laget en mer stabil utgave som ikke skal kaste feilmeldinger i fleisen på deg når du prøver å gjøre ting med datamaskinen som virker helt naturlig for deg.

Show for 4000


Med dans, musikk, NRKs Petter Nome og TVNorges mandagsklubb-moromann Espen Eckbo innleid for anledningen, ble 4000 inviterte IT-folk fortalt at dette er programmet som skal spare tid og penger for bedriften. Det var nok ganske unødvendig, for Windows 2000 vil være å finne i så godt som hvert eneste kontor om noen måneder. På tross av at noen fortsatt sverger til konkurrenten Apple og andre har kastet seg på Linux-bølgen, mener flere enn USAs regjering at det ikke eksisterer noe reelt alternativ.

Windows 2000 er ikke noe for privatbrukeren. Det er først og fremst en videreutvikling av Windows NT, som er standard på klient og tjenerne i kontormiljøer verden over.

2000-utgaven har siden 1988 gått under kodenavnet «Cairo», og har vært omgitt av en type mystikk som bare databransjen kan oppvise. Nå er det endelig her, forhåpentligvis til glede for IT-sjefer og nettverksadministratorer.

Programmet ingen elsker- men alle må ha

Windows Millennium

Du og jeg må fortsatt bruke Windows 98, helt til Windows Millennium kommer en gang i løpet av våren eller sommeren. Millennium er ment som en videreutvikling av Windows 95/98, men foreløpig vet vi lite om hvilke nyheter som kommer i dette operativsystemet.

Windows 2000 har først og fremst en rekke ting som Windows NT mangler, men som Windows 98 allerede har. For eksempel har det ikke vært særlig vellykket å bruke digitalkameraer med USB-tilkobling mot en NT-maskin. Mot en maskin med Windows 2000 skal det gå bra. Systemet er såkalt «plug and play». En annen sak er det at Windows 98 ikke alltid er så «plug and play» at det gjør noe.

Selvreparerende

Windows 2000 skal også være selvreparerende. Om du kommer til å slette en fil som er nødvendig for å få et enkelt program eller hele systemet ditt til å fungere, installeres denne filen automatisk på nytt. I tillegg får du ikke lov til å installere drivere som kan krangle med programmer du allerede har installert.

Et internt Microsoft-dokument som den amerikanske IT-pressen fikk tak i denne uka, skal det være minst 63 000 feil i programmet. «Hvor mange av dere ville bruke 500 dollar på programvare med 63 000 feil?» skriver utviklingslederen Marc Lucovsky i det interne brevet.

Microsoft erkjenner at dokumentet er ekte, men hevder at feilene neppe vil merkes av brukerne. Det lovet likevel ikke godt da den ene nullen i «2000» falt ned på golvet under den storstilte Oslo-seansen med masse lys, lyd og storskjerm.

Som Petter Nome så treffende sa det:

- Windows 2000 er i hvert fall ikke kompatibelt med borrelås.

SKEIV START: Den ene 0'en i Windows 2000 ramlet ned under lanseringen i går.