Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Programproblemer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Virkeligheten representerer en utfordring for mange av oss. Men bidragsyterne til noen partiers ulike programmer synes for tida å ha helt spesielle vanskeligheter.

Kristelig Folkeparti har gjennom åra vært en patent støttespiller for Israel, uansett skiftende regjeringer der. Israel-saken er en del av partiets fundament, slik kritikk mot USA er det i Sosialistisk Venstreparti. I SV skal det mye til før USA gjør noe som er riktig, mens det i KrF skal mye til før Israel gjør noe som er galt.

I begge partier finnes fundamentalister som ønsker å ta dette helt ut. Akkurat nå har disse fundamentalistene et jerngrep om noen programformuleringer. I Kristelig Folkeparti handler det om den muren Israels statsminister Ariel Sharon har reist langt inne på palestinsk område på Vestbredden, i klar strid med folkeretten. I Sosialistisk Venstreparti handler det om holdningene til USA under George W. Bush.

Det er med en viss forbauselse vi leser at SVs nestleder Øystein Djupedal, som har ambisjoner om å bli med inn i regjeringskontorene etter neste valg, argumenterer for det saklige innholdet i en programformulering der USA blir utpekt som den største trussel mot verdensfreden i vår tid. Gjennom åra har denne avis kritisert amerikansk politikk og direkte eller indirekte krigføring i konflikter som i Vietnam, Nicaragua, Chile og nå i Irak. Men det er ikke vanskelig å argumentere for at USA samtidig også har vært og er en garantist for verdensfreden. Dette elementet i amerikansk politikk er i behold, også etter at landet ble angrepet av terrorister som drepte tre tusen mennesker. Vi finner mye å kritisere i politikken som føres av president George W. Bush, men SVs programformulering bidrar til å fordumme debatten.

Dersom Kristelig Folkeparti velger å stryke den foreslåtte, milde kritikken av Sharons betongmur fra sitt programutkast, overgir partiet seg til sine egne fundamentalister, og tar samtidig steget ut av virkeligheten i denne saken. Det er mulig at noen tror dette er politisk lurt etter at president George W. Bush ble gjenvalgt på en serie slike manøvrer. Vi tror at gammel fundamentalisme, enten den vinner fram i SV eller i KrF, sender partiene tilbake til en tilværelse som sekt der de rettroende fordriver tida med tesestrid.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media