Prolaps-rammede Erik (52) sultestreiker for erstatning

- Jeg blir sittende til de gir seg, eller til jeg dør, sier Erik Hovdahl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemningen var spent utenfor Norsk pasientskadeerstatning (NPE) i Oslo i ellevetida i formiddag.

Rett utenfor hovedinngangen satt tobarnsfaren Erik Hovdahl (52) i rullestolen sin og forklarte avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker hvorfor han sultestreiker i protest mot NPE.

- Jeg blir sittende her. Når dere kommer på jobb på mandag, sitter jeg her også, sier Hovdahl til Gulaker, som gjør seg klar til å gå da Dagbladet dukker opp.

Denne avskjedhilsenen fra Hovdahl levner ingen tvil om at han mener alvor.

Forsinket diagnose
- Jeg blir sittende her til de gir seg, eller til jeg dør, sier Hovdahl til Dagbladet.

Hovdahl er rasende på systemet som nekter ham erstatning for ryggsmertene han har slitt med i omtrent 20 år. Han forklarer at grunnen til det hele er en prolaps som først ble oppdaget i 2011 - på MR-bilder som han selv måtte bekoste.

NPE har derimot kommet til at Hovdahl har krav på erstatning for blant annet lammelser i høyre bein og vannlatingsplager «som følge av forsinket diagnostisering og behandling av prolaps».

Får 300.000
- Det de sier, er at jeg får 300.000 kroner for å sitte i rullestol resten av livet, og så får jeg eventuelt en ménserstatning som er av et uvisst beløp, sier Hovdahl til Dagbladet.

- Det er det tilbudet vi foreløpig har kommet med til ham, sier Anne-Mette Gulaker. Hun sier at saken ikke er endelig avgjort, og at det foreligger en klage til Pasientskadenemnda.

Sakkyndigevurderingen er at Hovdahl ikke har krav på erstatning for plager før 31. mars 2011 og for ryggsmertene som han fortsatt sliter med.

Uttrykker sympati
Anne-Mette Gulaker uttrykker stor sympati for Hovdahls vanskelige situasjon. Hun sier at det i forbindelse med Hovdahls siste operasjon i 2011 ble noen dagers forsinkelse, og at dette påførte ham skader som han skal ha erstatning for.

De sakkyndige har derimot ikke funnet at helsepersonellet som opp gjennom årene ikke fant årsaken til Hovdahls ryggsmerter har gjort noe som gir ham rett til erstatning.

Se videoen med intervjuene med Hovdahl og Gulaker.

SULTESTREIK: Erik Hovdahl sultestreiker utenfor Norges pasientskadeerstatning i Wergelandsveien i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SULTESTREIK: Erik Hovdahl sultestreiker utenfor Norges pasientskadeerstatning i Wergelandsveien i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer