Promila (22, liggende) har mistet sine to første barn. Den tredje sønnen hennes ble også syk, men ble fanget opp av lokale helsearbeidere i et Redd Barna-prosjekt i Delhi i India. Foto: Redd Barna
Promila (22, liggende) har mistet sine to første barn. Den tredje sønnen hennes ble også syk, men ble fanget opp av lokale helsearbeidere i et Redd Barna-prosjekt i Delhi i India. Foto: Redd BarnaVis mer

Promila (22) mistet de to første babyene sine

Så ble den tredje sønnen hennes syk. I India dør 2 millioner barn hvert år. Det tilsvarer nesten halvparten av Norges befolkning og mer enn fire ganger Oslos innbyggertall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi mistet Arjun, sønnen vår. Han døde av lungebetennelse. Eller tufus, kanskje. Jeg husker ikke hva de sa. Han var tre måneder gammel. Det første barnet mitt før Arjun mistet jeg bare noen timer etter fødselen. De sa at babyen lå feil vei i magen og at han ikke kom ut som han skulle.  Nå er sønnen min på to måneder syk, fortalte indiske Promila (22) til en Redd Barna-medarbeider i vinter.

India har de høyeste barnedødstallene i verden. To millioner barn dør hvert år før de fyller fem. 

I Kina, som har flere innbyggere enn India, dør til sammenlikning 400 000 barn hvert år. Barna i India dør uten at vi legger ordentlig merke til det. Ifølge Redd Barna viser en undersøkelse som nylig er gjennomført at 8 av 10 indere ikke vet hvor mange barn som dør i India hvert år. Undersøkelsen er gjennomført i et samarbeid mellom flere organisasjoner, deriblant Unicef, Plan og Redd Barna.

- Tragisk
- Det er tragisk at så mange ikke vet hvor mange barn som dør. Om de hadde visst hvor billig og enkelt det er å hindre barn i å dø, ville de blitt overrasket. Dessverre finnes det ikke noe stort press for forandring i India - mye takket være offentlig mangel på kunnskap, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna i en melding. Det er middelklassen i India som har blitt spurt om barnedødeligheten i eget land.

Middelklassen i det asiatiske landet er stor, og vokser stadig. De siste 20 årene har India gjennomgått en betydelig økonomisk vekst og mange er blitt hevet opp av den verste fattigdommen. Mellom 1980 og 2005 hadde India halvert fattigdommen i landet.  Men ulikhetene vokser, og avstanden mellom middelklassen og slummen er stor. Det kan forklare hvorfor mange indere ikke vet hvor ille det står til i sitt eget land, selv om pressefrihet og demokrati gjør at fattigdomsbekjemping står på den politiske agendaen.

Denne lille karen sitter trygt på storesøsters fang. De to hadde en bror til, som døde av diaré da han var fire år gammel. Foto: Anna Kari/Redd Barna
Denne lille karen sitter trygt på storesøsters fang. De to hadde en bror til, som døde av diaré da han var fire år gammel. Foto: Anna Kari/Redd Barna Vis mer

- Vi er ikke trygge på at norske myndigheter har forstått alvoret. Norge må be India slutte å bryte barns menneskerettigheter til liv og helse. Norges strategi for samarbeid med India er dominert av samarbeid rundt forskning, næringsutvikling, helse og ren energi. Vi savner norsk og internasjonalt politisk press på indiske myndigheter til å gjøre noe med årsakene til de store sosiale forskjellene, uttaler Wang.

Ifølge Redd Barna er det grunnleggende tiltak som skal til for å redusere barnedødeligheten i India: Utdanning, tilgang på helsestell, nok mat, trygg hygiene, opplæring i amming og behandling av enkle tilstander som diaré og ikke minst et oppgjør med diskrimineringen av kasteløse og urfolk. Organisasjonen mener at det som fungerer, er å støtte indiske organisasjoner og lokalsamfunn og internasjonale organisasjoner som arbeider lokalt.

- Det koster penger å bruke sykehus. Raja er forkjølet hele tiden og har problemer med å puste. Jeg skal ta ham med til en mobil klinikk, og jeg håper at de kan gi oss medisin som virker. Jeg er så bekymret for ham. Jeg har allerede mistet to barn. Jeg håper at Gud ikke tar fra meg Raja også, sier Promila.

Lokale helseklinikker
Promila bor i Delhi i et område som er overbefolket og uten kloakksystem. Det er vanlig at en familie lever på ett rom og bruker det som kjøkken, soverom og toalett. Ulmende ildsteder innendørs gjør at barna lett får lungebetennelse og andre luftveisproblemer. Diaré og lungebetennelse er de vanligste dødsårsakene, tilstander som andre steder er svært enkle og billige å behandle. Klinikken som Promila bruker, blir drevet av Redd Barna og en indisk hjelpeorganisasjon. Klinikken blir brukt av kvinnene og barna som bor i området og som ikke har råd til å dra til sykehuset. I tillegg til å gi grunnleggende behandling, driver også klinikken med opplysende arbeid om hygiene. Etter hvert skal lokale helsemyndigheter ta over driften.

- Jeg vil vaksinere Raja mot polio, fortalte Promila i vinter.

- Men jeg er ikke sikker på om han er frisk nok.

Delhi er Indias tredje største by etter Mumbai og Kolkata. Det bor nesten 13 millioner mennesker her. Byen har store, uoversiktlige slumområder og overfylte bydeler hvor arbeiderklassen bor. Det har ikke lyktes oss å finne ut hvordan det gikk med den 22 år gamle moren og det lille spedbarnet hennes, som ut fra morens beskrivelser hadde tydelige symptomer på lungebetennelse, sykdommen som antakeligvis tok livet av den andre babyen hennes og som dreper hundretusener av barn hvert år i India.

- Vi vet ikke sikkert, men mest sannsynlig blir lille Raja til stadighet fulgt opp av de frivillige indiske helsearbeiderne som jobber lokalt der hvor han bor. Dette er hverdagsheltene, det er de som gjør jobben. Når barna og foreldrene først er registrert, skal de godt gjøres at de ikke blir fulgt opp, sier Wang.

25 år gamle Anju Devi 25 holder datteren sin Sonam, som er 20 dager gammel. Devi fikk opplæring i amming på en av de lokale, mobile helseklinikkene som Redd Barna støtter i slummen i utkanten av Delhi. Foto: Redd Barna/Lana Slezic
25 år gamle Anju Devi 25 holder datteren sin Sonam, som er 20 dager gammel. Devi fikk opplæring i amming på en av de lokale, mobile helseklinikkene som Redd Barna støtter i slummen i utkanten av Delhi. Foto: Redd Barna/Lana Slezic Vis mer