Promille- kjøring var pølsevev

Øystein spiste pølse i passasjersetet i en bil med motoren avslått. Det ble han dømt for. Nå er han frifunnet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): - Endelig! Dette har ridd meg som et mareritt i et år. Jeg skjønte ingenting da jeg ble tiltalt og dømt i første rettsinstans. Nå er det noen som har brukt sunt vett, sier den 19 år gamle anleggsarbeideren til Dagbladet.

Spiste pølse

Det som en irritert politimann, påtalemyndigheten og seinere tingretten mente var promillekjøring skjedde på Rjukan for et år siden. Øystein og en kamerat hadde vært på fest. Øystein var god og full, og kameraten kjørte. De stoppet på Shell-stasjonen i sentrum for å spise pølse. Inne på bensinstasjonen kom de i snakk med en politimann, som ble irritert over at Øystein var «klengete og innpåsliten».

Øystein gikk ut i bilen og satte seg i passasjersetet. Han spiste pølse og skulle skifte en CD. Motoren var slått av og nøklene lå i lomma til kameraten.

Bilen trillet tre meter før 19-åringen fikk satt på handbrekket og stoppet. Politimannen på stedet anklaget Øystein for promillekjøring og tok han med på stasjonen for blodprøve.

Han hadde 1,9 promille - men hadde han fyllekjørt fra passasjersetet?

Oppsikt i utlandet

I Tinn og Heddal tingrett ble han dømt til betinget fengsel i 21 dager og en bot på 10000 kroner. Da Dagbladet omtalte dommen i fjor høst, vakte den oppsikt og gikk ut internasjonalt på nyhetsbyrået AP.

Men anken til lagmannsretten førte fram. I går ble Øystein Johannes Håkanes blankt frifunnet i en promillesak som har skapt latter og diskusjon både blant lek og lærd.

- Nei, sier lagmannsretten og legger til grunn forklaringen til 19-åringen - at han må ha kommet bort i girspaken slik at bilen trillet tre meter før han satte på handbrekket.

En enstemmig rett karakteriserer dette som et hendelig uhell - og ikke en villet eller uaktsom føring av bilen.

- Jeg håpet på frifinnelse. Men jeg har jo erfart at en ikke kan være sikker! sier Øystein Johannes Håkanes.

FRIFUNNET: Øystein Johannes Håkanes ble frifunnet av en enstemmig Agder lagmannsrett.