Promilledømt

Øystein Johannes Håkanes (19) satt i passasjersetet og motoren var av. Den edru sjåføren var inne på bensinstasjonen. Øystein ble dømt for promillekjøring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): - Jeg forstår ingenting av verken politi eller rettsapparat. Dette er blodig urettferdig, sier han.

19-åringen gjorde alt rett da han var på fest på Rjukan i april i år - likevel gikk det helt galt.

I alle fall i første rettsinstans.

Kameraten til Øystein var klink edru og kjørte bilen på vei hjem fra fest. De stoppet på Shell-stasjonen i sentrum og gikk inn for å handle mat. Sjåføren slo av motoren og puttet nøklene i lomma.

Trillet

Øystein kom først ut og satte seg i passasjersetet.

- Jeg skulle skifte cd og må ha kommet borti girspaken. Bilen trillet framover, og jeg dro på brekket, forteller anleggsarbeideren til Dagbladet.

En politimann som var på bensinstasjonen, registrerte at bilen flyttet seg. Dermed ble det full promillesak av bilens bevegelse. Blodprøve tatt av Øystein viste at han hadde en skyhøy promille på 1,9 en time seinere.

Men hadde han promillekjørt?

Tinn og Heddal tingrett kom til at det hadde han - og dømte 19-åringen til betinget fengsel i 21 dager og 10000 kroner i bot.

Liten fare

På bakgrunn av politimannens forklaring kom retten til at tiltalte bevisst hadde løsnet håndbrekket og satt bilen i bevegelse. Men samtidig skriver retten at 19-åringen ikke hadde til hensikt å kjøre bilen, og at faremomentet ved biltrillingen 3-4 meter inne på bensinstasjonen var særdeles liten.

- Jeg føler meg helt rettsløs. At bilen trillet et par meter før jeg fikk satt på brekket, gjør meg vel ikke til promillekjører! Jeg satt jo i passasjersetet, motoren var av og nøklene borte, sier Øystein Johannes Håkanes - som anker dommen.

FORTVILET: - Jeg er ingen promillekjører! sier anleggsarbeider Øystein Johannes Håkanes. Han føler seg rettsløs etter en oppsiktsvekkende promilledom.