Fiseforskning:

Promper og raper du mye? Da bør du lese dette

Forskere kobler luft i kroppen til psykisk helse.

LUFTIG: Personer som promper og raper mye, er ifølge denne studien oftere stressa og deprimerte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock
LUFTIG: Personer som promper og raper mye, er ifølge denne studien oftere stressa og deprimerte. Illustrasjonsfoto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Det er forskere ved amerikanske Research Institute of the Rome Foundation og franske Danone Nutricia Research som har kommet til denne luftige konklusjonen.

Medisinprofessor Olafur Palsson ved University of North Carolina School of Medicine har ledet studien.

Han sier dette til Gizmodo:

- Luft har negativ effekt på menneskers fysiske og emosjonelle velvære.

6000 voksne personer fra USA, Storbritannia og Mexico har deltatt i undersøkelsen.

Deltakerne måtte svare på spørsmål om de opplevde - eller ikke opplevde - luftige symptomer, som oppblåsthet, promping og dårlig ånde.

Etterpå måtte de svare på spørsmål om både fysisk og psykisk helse.

Resultatene fra undersøkelsen ble offentliggjort under organisasjonen United European Gastroenterology sin årlige konferanse, som pågår i Wien denne uka.

STUNT: TikTok-stjerna @treinadorkaka har lagt ut noen hysteriske videoer i sosiale medier, men alt er ikke som du tror. Video: Rødt Kort Vis mer

Luftige svar

Deltakerne som oppga at de opplevde å være stressa, oppga også at de hadde mye luft i kroppen.

- Gassrelaterte symptomer som magerumling og raping blir ikke sett alvorlig på, og får liten oppmerksomhet i medisinsk forskning. Våre resultater viser at det har negativ effekt på folks fysiske og psykiske helse, sier Olafur Palsson.

81 prosent av deltakerne oppga ifølge EurekaAlert at de hadde prompet mye de siste 24 timene, mens 60 prosent hadde opplevd rumling i magen.

58 prosent oppga at de rapet mye.

FISEFORSKNINGENS RETTE FAR: Medisinprofessor Olafur Palsson ved University of North Carolina School of Medicine. Foto: Rome Foundation
FISEFORSKNINGENS RETTE FAR: Medisinprofessor Olafur Palsson ved University of North Carolina School of Medicine. Foto: Rome Foundation Vis mer

- Jeg synes at det mest bemerkelsesverdige og overraskende funnet i studien vår er at nesten alle voksne opplever daglige gassrelaterte symptomer, sier Palsson til nettstedet, og fortsetter:

- Å ha mange av disse vanlige symtomene har en sammenheng mellom mer depresjon, angst og stress, i tillegg til en generell svekket livskvalitet.

FLATULENS: Da Fox News´ Chris Matthews intervjuet tidligere presidentkandidat og demokrat Eric Swalwell kunne man høre en relativt høy og gjenkjennelig lyd. Vis mer

I studien kom det også fram at det ikke finnes noen korrelasjon mellom oppblåsthet og BMI eller kroppsvekt, og at deltakerne som trente opplevde mindre luftproblemer.

Research Institute of the Rome Foundation og franske Danone Nutricia Research understreker at studien ikke er helt ferdig, og at det skal forskes mer på sammenhengen mellom luft i kroppen og psykisk helse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer