Propaganda-anklager mot helsedirektoratet

Full krangel om internasjonal strålekonferanse.

-STRÅLE-PROPAGANDA: -Jeg stiller spørsmålstegn ved om Helsedirektoratets representant legitimerer propaganda, sier helsesjef Egil Bjørløw i Stavanger kommune. 
Foto: ALF OVE HANSEN
-STRÅLE-PROPAGANDA: -Jeg stiller spørsmålstegn ved om Helsedirektoratets representant legitimerer propaganda, sier helsesjef Egil Bjørløw i Stavanger kommune. Foto: ALF OVE HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| STAVANGER (Dagbladet): I dag avholdes det som markedsføres som én av de største internasjonale fagkonferansene om strålefare noensinne.

Professorer og forskere fra hele verden holder innlegg på den såkalte EMF-konferansen, hvor Norges miljøvernforbund og Kurt Oddekalv står som arrangør.

Blant de inviterte er helsesjefen i vertsbyen Stavanger, Egil Bjørløw.

Men trass i hans helseansvar for blant annet barn i barnehager og skoler, som daglig eksponeres for elektromagnetisk stråling, nekter helsesjefen å delta på konferansen.

«Aktivister»
Bjørløw betegner fagfolkene som deltar for aktivister, og mener konferansen er ubalansert, fordi den kun slipper til "eksperter" som deler Miljøvernforbundets kontroversielle syn på elektromagnetisk stråling.

Og helsesjefen er svært kritisk til at Helsedirektoratet innleder konferansen, nærmest i tospann med den omstridte miljøverneren Oddekalv.

- Man skal alltid være åpen for å få ny kunnskap. Men det spesielle med Helsedirektoratets innleder, er at jeg er usikker på om han forholder seg til Statens strålevern som nasjonal strålevernmyndighet, sier helsesjef Bjørløw.

- Jeg stiller spørsmålstegn ved om Helsedirektoratets representant legitimerer propaganda. Ett av problemene ved å stille som innleder, er at man vil bidra til å legitimere konferansen. Dette er nærmest en propagandakonferanse. Og jeg ønsker hvertfall ikke å legitimere den, sier helsesjefen.

Oddekalv ufiltrert
Stavangers helsesjef mener helsedirektoratets innleder, seniorrådgiver Anders Smith, også tidligere har legitimert Oddekalvs syn på stråling. Smith er redaktør for Helsedirektoratets tidsskrift «Helserådet Rapport». I oktoberutgaven trykket tidsskriftet utdrag fra artikler om elektromagnetiske stråling, sakset fra Miljøvernforbundets medlemsblad.

- Redaktøren i Helsedirektoratet hadde ikke med ett ord fra strålevernmyndighetene, som kunne ha vurdert alle disse påstandene. Miljøvernforbundets syn ble nærmest framstilt ufiltrert. Dette er uvanlig. Jeg er forundret, sier helsesjef Bjørløw.


Klarert med departementet

At direktoratets opptreden i dag framstår provoserende for mange, er det liten tvil om. Så har da også direktoratet gått flere runder med både sosial- og helsedepartementet og statens strålevern om ordlyden på innledningen direktoratets seniorrådgiver Anders Smith skal holde.

Smith sier til Dagbladet at EMF-konferansen består av en rekke seriøse, anerkjente forskere.

- Vi kjenner vår historie. Mange etablerte sannheter har måtte bli revidert opp gjennom årene. Vi skal være varsomme med å være skråsikre, sier Smith, og nevner som eksempel røntgenbestråling av gravide i mellomkrigstida, med barneleukemi som konsekvens. 

Statens strålevern gikk i går ut med en pressemelding der strålevernmyndighetene i Norden samlet seg om følgende budskap: Det finnes ikke «vitenskapelig bevis for at radiofrekvente felt med den styrken som nå eksisterer i vanlige boligområder er helseskadelige».

-Men, sier Smith. -Det er heller ikke bevist at strålingen ikke er farlig.

-Svelger ikke propaganda
Han mener han som redaktør for direktoratets tidsskrift har gjengitt ukontroversielle og faglige emner fra Norges Miljøvernforbunds medlemsblad.

- Jeg svelger ingen propaganda. Men jeg har en dialog med og ønsker å lytte til fagfolk som kan levere opplysninger om noe vi ennå ikke har full oversikt over, sier Anders Smith i Helsedirektoratet.

Elektromagnetisk stråling og helse

•De nordiske strålevernmyndighetene slapp i går en felles pressemelding. De ser ingen grunn til å redusere eksponeringen fra mobile basestasjoner og trådløse nettverk
•Den nordiske befolkningen er eksponert for radiofrekvente felt fra basestasjoner for mobiltelefoner, TV- og radiosendere og trådløs teknologi i en grad som ligger langt under internasjonalt anbefalte grenseverdier, skriver Statens strålevern. •Strålevernmyndighetene i Norge, Sverige, Danmark, Island og Finland er enige om at det ikke finnes noe vitenskapelig bevis for at radiofrekvente felt med den styrken som nå eksisterer i vanlige boligområder er helseskadelige.
•I dagens samfunn er folk utsatt for radiofrekvente felt overalt, men graden av eksponering er typisk minst hundre ganger lavere enn grenseverdien som anbefales av den internasjonale kommisjonen for beskyttelse mot ikke-ioniserende stråling (ICNIRP).
•I dag arrangerer Norges miljøvernforbund en internasjonal konferanse om elektromagnetisk stråling og helse. Noen av verdens fremste forskere på feltet vil advare mot at den økende eksponeringen av stråling vil få alvorlige helsemessige konsekvenser.
•Blant fryktede konsekvenser er hjernekreft, demens- og hukommelsesproblemer. Flere forskere mener barn, ungdom, gravide og nyfødte er spesielt utsatt.
Kilder: Statens strålevern, Norges miljøvernforbund

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer