AVSLØRER BILDEJUKSET: Russiske bloggere har avslørt bildejukset til avisa, som limte inn en bilde av Boris Berezovskij sammen med Aleksej Navanly. Foto: Navalny.livejournal.com
AVSLØRER BILDEJUKSET: Russiske bloggere har avslørt bildejukset til avisa, som limte inn en bilde av Boris Berezovskij sammen med Aleksej Navanly. Foto: Navalny.livejournal.comVis mer

Propaganda innhentet av internett

En Putin-vennlig avis manipulerer bilder slik Stalin gjorde for 80 år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I helga dukket et bilde opp i en regjeringsvennlig avis i millionbyen Ekatarinaburg ved Ural. Bildet viste Aleksej Navanly, lederen av de store demonstrasjonene mot Russlands statsminister og sterke mann, Vladimir Putin, i romjula.

På bildet står han smilende sammen med en av Putins andre verste fiender, den styrtrike milliarrdæren Boris Berezovskij, som bor i London, men som Russland vil ha utlevert.

Navalny og Trotskij I bildeteksten står det at Navalny «aldri har lagt skjul på sine bånd» til oligarken som store deler av Russlands befolkning mener er en skurk.

Men ganske kort etter publiseringen viste det seg at bildet var manipulert, en øvelse som er velkjent i russisk historie etter maktkampene mellom diktatoren Josef Stalin og alle han gjorde til sine fiender på 1920- og 30-tallet.

En av dem som er retursjert bort på mange bilder var Stalins hovedmotstander, Leo Trotskij.

I løpet av timer etter at bildet med Navalny ble kjent i helga hadde imidlertid fotograf Aleksej Josjenkov lagt ut originalbildet. Og der er Navalny ikke sammen med Berezovskij, men med en annen styrtrik mann med politiske ambisjoner, nemlig Mikhail  Prokhorov, som har meldt seg på som kandidat mot Putin i presidentvalget 4. mars.

Navalny med Stalin og romvesener Og russiske nettbrukere var ikke seine å be. Snart var det bilder av Navalny med romvesener ute på nettet. Så dukket det opp bilder av Navalny med Stalin, og Navalny med en kroppsbygger.

Forsøket på å presentere Navalny i «dårlig selskap», med Berezovskij, var blitt en vits som var for fristende til ikke å bruke.

- Vladimir Putin og hans mannskap forstår ikke internett, sier Navalny i en kommantar. Han har blant annet laget opposisjonens mest effektive slagord, ved å kalle Putins parti, Enhetlig Russland, for Partiet for skurker og banditter.

Navalny er blogger og aktiv bruker av internett i sin politiske kamp, mens Putin ikke selv skal bruke internett.

Uansett, avismakerne i Ekatarinaburg som prøvde å sette Navalny i et dårlig lys, ble raskt avkledd av et for noen nytt politisk redskap, internett.

HASTA LA VISTA, TROTSKIJ: Josef Stalin hatet Leo Trotskij så intenst at han fikk ham retusjert bort fra et bilde der han står sammen med Lenin. Foto: Wikimedia Commons
HASTA LA VISTA, TROTSKIJ: Josef Stalin hatet Leo Trotskij så intenst at han fikk ham retusjert bort fra et bilde der han står sammen med Lenin. Foto: Wikimedia Commons Vis mer