Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Propaganda-kupp for Slobo

SKOPJE (Dagbladet): President Slobodan Milosevic i Jugoslavia og hans serbiske styrker har gjort et stort propaganda-kupp ved å ta til fange tre soldater fra USA, mens de var på patrulje langs grensa mellom Makedonia og Kosovo. De tre fangene ble vist fram på serbisk fjernsyn i dag, en av dem med flere kutt i ansiktet og en annen med sår på nesa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For NATO og USA er dette et både pinlig og skremmende tap. Mange spørsmål om hvordan dette kunne skje, står inntil videre ubesvarte. Mens NATO bomber serbiske mål i Kosovo og ellers i Serbia, står det samtidig nesten 12 000 soldater fra NATO i en fredsstyrke i nabolandet Makedonia. Formelt tilhører de 350 soldatene fra USA en FN-styrke som sto i Makedonia for å overvåke grensa mot Jugoslavia, men denne styrken er oppløst. USA lot soldatene bli værende for å hjelpe til med å sette opp en NATO-styrke som skal overvåke en mulig fredsavtale i Kosovo. Men i øyeblikket er det full krig, ikke fred, i Kosovo.

De tre ble «tatt til fange på serbisk landområde» og «motsatte seg arrestasjon», ifølge Jugoslavias hær. NATO hevder, inntil videre, at de ble tatt til fange om lag fem kilometer inn på makedonsk jord.

Serbisk fjernsyn oppgir navnene deres som James Stone, Andrew Rammrez og

Steven Gonzalez. De tre var på en rutinemessig patrulje i et militært kjøretøy langs grensa nær Kumanovo, om lag fem mil nord for hovedstaden Skopje. Opprinnelig var de på patrulje sammen med soldater i to andre kjøretøy, men på et tidspunkt delte de seg. Det er uklart hvorfor de kunne ferdes aleine i et så farlig område, ute av syne og uten annen forbindelse med den øvrige styrken enn radio.

Noe før klokka 15 onsdag ettermiddag meldte patruljen over radio at de var under ild fra lettere våpen. Like etterpå meldte de at de var omringet og radio-sambandet ble brutt, opplyser den britiske oberstløytnanten Robin Clifford, som er talsmann for NATO i Makedonia.

Det ble straks satt i gang en omfattende leite-operasjon, men denne ble avblåst da de tre dukket opp på serbisk fjernsyn som krigsfanger.

Dersom de ble tatt til fange på makedonsk jord, øker dette spenningene mellom Jugoslavia og Makedonia enda et hakk. Dersom de var inne på jugoslaviak jord, blir dette enda mer pinlig for USA og NATO. Dette er allerede gjenstand for en omfattende undersøkelse. NATO avviser alle spørsmål om de nærmere omstendighetene rundt tilfangetakelsen.

Soldatene vil «bli stilt for retten etter vanlige, demokratiske regler», sa Jugoslavias visestatsminister, Vuk Draskovic, til det britiske kringkastingsselskapet BBC. Han omtalte de tre som «agressorer», men forsikret at de vil bli behandlet etter Genhve-konvensjonene om krigsfanger.