SIER NEI: Sosialistisk Ungdoms leder Andreas Sjalg Unneland og Rød Ungdom-leder Tobias Drevland Lund sier blankt nei til å være med på tur til NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet
SIER NEI: Sosialistisk Ungdoms leder Andreas Sjalg Unneland og Rød Ungdom-leder Tobias Drevland Lund sier blankt nei til å være med på tur til NATO-øvelsen Trident Juncture. Foto: Henning Lillegård /DagbladetVis mer

Invitert til NATO-øvelsen Trident Juncture

- Propagandatur for NATO

Atlanterhavskomiteen har invitert de politiske ungdomspartiene til NATOs storøvelse Trident Juncture. Det vekker reaksjoner.

- Vi vil ikke delta på NATOs propagandatur, sier leder Andreas Sjalg Unneland i Sosialistisk Ungdom til Dagbladet.

Han mener NATO bryter med det han kaller «norske kjerneverdier» og sier i likhet med Rød Ungdoms leder Tobias Drevland Lund blankt nei til invitasjonen som den norske Atlanterhavskomité har sendt i forståelse med Hærstaben.

-Vi vil ikke være med på en militærøvelse som øker spenningen mellom NATO og Russland, sier Drevland Lund.

«Action og spenning»

I brevet fra Atlanterhavskomiteen til ungdomspartilederne loves det tre dager fylt med «action og spenning» under den største militærøvelsen i Norge siden den kalde krigen.

Men den spenningen går RU- og SU-lederen glatt glipp av.

- Øvelsen knytter det norske Forsvaret enda tettere til NATO. Denne såkalte forsvarsalliansen gir seg selv mandat til førstebruk av atomvåpen og forbeholder seg retten til å bruke militærmakt utenfor egne områder, uten FN-mandat, framholder Andreas Sjalg Unneland.

50.000 soldater, 150 fly og 65 fartøyer deltar i øvelsen. Blant fartøyene er det enorme amerikanske hangarskipet USS Harry S. Truman.

- Dette gjør Norge i praksis mer tilknyttet NATO og innbyder ikke akkurat til en fredelig sameksistens med nabolandet Russland, sier RU-leder Tobias Drevland Lund.

- Naturlig å invitere

I invitasjonen fra Atlanterhavskomiteen foreskrives et «fartsfylt opplegg».

- Vi satser på forlegning med soldater i felt, eventuelt enkel innkvartering i forbindelse med øvelsen. Deltakelse er kostnadsfritt, ved at DNAK via Forsvarsdepartementet dekker reisen og Hæren dekker oppholdet, opplyses det.

Generalsekretær Kate Hansen Bundt i Atlanterhavskomiteen (DNAK) mener det er helt naturlig at ungdomspartienes ledere inviteres.

- Jeg leder en organisasjon som har et mandat om å spre informasjon om NATOs rolle og hva Forsvaret driver med. I et samfunn hvor bare en tredel avtjener verneplikten, mener jeg det viktig at ungdomspolitikere så vel som andre politikere får en forståelse av dette, sier hun.

Bundt legger til at Atlanterhavskomiteen også tidligere har invitert ungdomspartiene til NATO-øvelser.

- Tøvete

Leder Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskrittspartiets Ungdom reagerer på at RU og SU å holde seg unna øvelsen av prinsipp.

- Selv er jeg forhindret fra å delta, men jeg skulle gjerne ha vært med på turen. FpU har et hjerte for NATO og det norske Forsvaret. Å kalle dette en propagandatur blir tøvete, sier han.

NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg var i forrige uke om bord det 333 meter lange hangarskipet USS Harry S. Truman, som altså kommer til norske farvann under øvelsen. Skipet er atomdrevet, med flere enn 5.000 soldater og rundt 60 fly og helikoptre om bord.

– Det er ganske mektig, sa Stoltenberg til NTB under besøket om bord.

– Det er dette som holder oss trygge. Hele poenget med NATO er jo å avverge krig og konflikt, og måten vi gjør det på, er ved å sørge for at det aldri er noen som helst tvil om at vi er beredt på å forsvare ethvert medlemsland, fortsatte han.

Vil ha nordisk samarbeid

SU og RU vil erstatte norsk NATO-medlemskap med en nordisk forsvarsallianse, uavhengig av USA og Russland, basert på en hær av vernepliktige med «styrket forsvarsmateriell».

- Hvis alternativet er Trump, så kan ikke dette være en dårligere idé, mener Drevland Lund i Rød Ungdom.

- Pengene som brukes på denne øvelsen burde ha blitt brukt til å styrke det norske Forsvaret istedenfor å la amerikanere leke krig i fin natur, sier Sjalg Unneland.