Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Propangass rant som vann langs rørene

Likevel fortsatte oljeproduksjonen. - Gassdetektorene var satt ut av spill for å hindre milliontap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere tidligere oljearbeidere ved Ekofiskfeltet forteller Dagbladet.no at alarmsystemer, designet for å stenge ned driften ved for høye gassnivåer, ble satt ut av spill under alvorlige episoder for å unngå produksjonsstans og milliontap.

Blodkreftrammede Lars Ivar Randen viser til en  episode i turbinrommet på Ekofisk tidlig på 90-tallet i forbindelse med en lekkasje i en propangasskompressor.

Flytende propangass

- Hele turbinrommet ble fylt med rundt en halv meter flytende propangass. Jeg husker at gassen rant som vann ned langs rørene som gikk gjennom gulvet, sier den tidligere oljearbeideren.

- Vi sprang ut av turbinrommet og over til kontrollrommet hvor vi varslet om hva vi hadde observert. Til min forskrekkelse oppdaget jeg at ingen av turbinene hadde stoppet. Gassdetektorene, som normalt ville ha ført til nedstengning, var satt ut av spill, forteller Lars Ivar Randen.

Vedlikeholdsmekaniker Einar Asbjørnsen merket seg også denne manøveren.

- Gassdetektorer ble satt ut av spill med fyrstikker bak kontrollpanelet i kontrollrommet på Ekofisktanken. Dette ble gjort for å opprettholde regulariteten, slik at olje- og gassproduksjonen kunne fortsette uten stans, sier Asbjørnsen.

ConocoPhillips sier de ikke har mulighet for å kommentere episoden:

image: - Propangass rant som vann langs rørene

- Dette er opplysninger om en påstått hendelse og arbeidsforhold på en av våre 28 plattformer i Nordsjøen. Opplysningene ligger flere år tilbake i tid. Vi ber om forståelse for at vi ikke kan kommentere slike hendelser. Selskapet har i alle år lagt stor vekt på å redusere risiko innen arbeidsmiljø samt å forebygge helseskader. Vårt mål er at våre medarbeidere ikke skal bli syke av å jobbe offshore, forklarer informasjonssjef Ingvar F. Solberg i ConocoPhillips.

- Koster millioner

Giftskadde Jan-Erik Tandberg påpeker at «by-passing» av detektorer slett ikke har vært uvanlig.

- Ellers ville man fått mange tilfeller av produksjonsstans. Det koster millioner av kroner i timen, og det tar lang tid å starte opp et slikt anlegget igjen, forklarer Tandberg.

Han forteller at gassdetektorer den dag i dag blir satt ut av spill i forbindelse med en rekke arbeidsoperasjoner. Dette skiller seg imidlertid klart fra episoder hvor detektorene blir overstyrt i forbindelse med faktiske lekkasjer.

- Detektorene blir satt ut av virke når det skal utføres arbeidsprosedyrer som innebærer at man åpner opp til produksjonen og kommer i kontakt med olje og gass, sier giftskadde Jan-Erik Tandberg og utdyper:


- Hvis gassnivåene er høye, vil alarmen gå selv om detektorene ikke utløser produksjonsstans. Alarmen gikk ofte, men vi ble aldri fortalt at vi utsatte oss selv for fare, sier Jan-Erik Tandberg.

GIFTSKADD: Jan-Erik Tandberg tåler ikke lenger å bli eksponert for kjemikalier.
FIKK BLODKREFT: Tidligere Ekofiskarbeider Lars Ivar Randen forteller at gassdetektorer ble satt ut av spill på plattformen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!