Proppfulle tog - halvfulle fly

Det går ikke lenger alltid et tog. Nå holder det ikke bare å møte opp på stasjonen og tro du får billett. Mens flyene er halvfulle, er fjerntogene utsolgte. Aldri før har belegget vært høyere hos NSB.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør Osmund Ueland sliter med et helt nytt problem. De har for mange passasjerer. NSB snakker om «100 prosent belegg» i sommer, og Ueland mener investeringer i bedre tog og kraftig forbedret service er noe de reisende nå endelig har oppdaget.

- Vi har ikke mer togmateriell å sette inn, opplyser direktøren.

Plassbestilling

- De som skal reise må lære seg å bestille i god tid. Om sommeren er det ofte ikke de mest togvante passasjerene som tar toget. De lever fortsatt i den tro at de bare kan møte opp på stasjonen. Men de vil lett bli skuffet, sier Ueland.

Tall fra NSB bekrefter situasjonen. På Bergensbanen, Dovrebanen, Sørlandsbanen, Nordlandsbanen og ikke minst på utenlandstogene er stort sett alle plasser utsolgt de neste ukene. Billetter på første klasse forsvinner først, og nattogene har ikke ledige køyer.

Intet ledig siden mai

Hans Rebene og Erland Nærby jobber på toget mellom Oslo og Trondheim. En fullstappet ettermiddagsekspress er klar til avgang, og togleder Erland Nærby gleder seg over at det et fullt tog.

- Fullt belegg beviser at tog er best. Ni av ti reisende er hyggelige og gir inntrykk av at de setter pris på nye NSB, forteller Nærby.

På Flåmsbanen er det rekordtrafikk, og nå gruer NSB seg til de 30 000 som de neste ukene skal sykle Rallarvegen.

Halvfulle fly

I lufta er det god plass - og de fleste flyene er halvfulle. Både Braathens, Color og SAS har tilbudsbilletter nesten på hver eneste avgang. Slike billetter kan du nå kjøpe på avreisedagen.

På Gardermoen kan de ansatte knapt huske når de sist måtte avvise passasjerer på reiser i Sør-Norge.

ALLTID FULLT: </B>På fjerntogene er det alltid proppfullt. Dovrebanen har ikke hatt et ledig sete siden mai.