BRYR SEG IKKE OM RAPPORT:  Den nederlandske rapporten om MH17 blir ikke trodd på av prorussiske opprørere i Ukraina. Her et bilde av restene etter flyet. Foto: Xinhua/Sylvia Lederer
BRYR SEG IKKE OM RAPPORT: Den nederlandske rapporten om MH17 blir ikke trodd på av prorussiske opprørere i Ukraina. Her et bilde av restene etter flyet. Foto: Xinhua/Sylvia Lederer Vis mer

Prorussiske opprørere vraker MH17-rapport

- Overhodet ikke er skikkelig gjennomført, sier leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En av lederne for de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina avviser den nederlandske rapporten som konkluderer med at Malaysia Airlines-flyet ble skutt ned med en russisklagd rakett.

Aleksandr Zakhartsjenko sier til BBC at etterforskningen av katastrofen «overhodet ikke er skikkelig gjennomført».

298 mennesker døde da flyet styrtet i et opprørskontrollert område i fjor. Tirsdag presenterte en internasjonal havarikommisjon under nederlandsk ledelse rapporten fra en omfattende gransking av hendelsene for 15 måneder siden.

Etterforskerne fordeler ikke skyld - det skal en annen kommisjon gjøre - men slår fast at flyet ble skutt ned med en russiskprodusert BUK-rakett fra et område kontrollert av prorussiske separatister.

Ifølge eksperter har både den russiske og den ukrainske hæren tilgang til denne typen raketter. Zakhartsjenko, som leder den selverklærte folkerepublikken Donetsk, avviser at hans styrker har tilgang til noe BUK-rakettsystem. Han stilte også spørsmål ved hvorfor havarikommisjonen ikke avslørte hvem raketten tilhørte, eller nøyaktig hvorfra den ble skutt. Den nederlandske kommisjonen hadde ikke mandat til å fordele skyld.

Russiske myndigheter avviste tirsdag granskingsrapporten som partisk. Onsdag ba Russlands luftfartssjef FN om å iverksette en helt ny gransking av katastrofen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer