Slovakia

Prorussiske populister har vunnet valget

Populistpartiet Smer-SD har med 23,7 prosent av stemmene i valget i Slovakia når stemmene fra 98 prosent av valgdistriktene er talt opp.

FEIRER: Partileder for Smer-SD og tidligere statsminister, Robert Fico (nummer to fra venstre), feirer valgseieren sammen med andre partimedlemer i partihovedkvarteret i Bratislava. Foto: TOMAS BENEDIKOVIC / AFP
FEIRER: Partileder for Smer-SD og tidligere statsminister, Robert Fico (nummer to fra venstre), feirer valgseieren sammen med andre partimedlemer i partihovedkvarteret i Bratislava. Foto: TOMAS BENEDIKOVIC / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatering: Det prorussiskepartiet Smer-SD har vunnet valget i Slovakia. Det melder Reuters like før klokka 06.00, sønsdag morgen.

- Vi respekterer at Smer-SD har vunnet valget, sier Michael Šimečka, leder for PS, ifølge Reuters.

Det provestlige partiet Progressivt Slovakia (PS), som ledet på to valgdagsmålinger, har samtidig 16,8 prosents oppslutning. På tredjeplass ligger Hlas-SD med 15 prosent.

Michael Šimečka mener likevel at en PS-ledet koalisjon ikke er umulig, melder nyhetsbyrået.

På en valgdagsmåling publisert etter at alle valglokaler var stengt lørdag kveld, hadde PS oppslutning på 23,5 prosent. Smer-SD, som lå best an på målingene før valget, var nest største parti med 21,0 prosent av stemmene.

Tvnoviny.sk har lagt ut video der man kan høre musikk, synging og jubel fra det som skal være partikontoret til Smer-SD.

REKRUTTERER: Opptaker skal vise en russisk diplomat forsøke å rekruttere en blogger som spion i Slovakia. Video: Dennikn.sk Vis mer

Vidt forskjellige partier

Smer-SD ledes av eksstatsminister Robert Fico og har gått inn for en mer Moskva-vennlig politikk.

Fico har avvist at han er Putin-vennlig og har sagt at han fortsatt vil støtte Ukraina dersom hans parti vinner, men at han vil stanse leveranser av våpen og ammunisjon til ukrainerne.

Det liberale sentrumspartiet Progressivt Slovakia ledes av Michal Simecka, som under valgkampen lovte å holde stø kurs i utenrikspolitikken, det vil si å fortsette den sterke støtten til nabolandet Ukraina, blant annet å gi ukrainerne mer våpen og ammunisjon. Han lovte også å følge den liberale linje i politiske spørsmål om miljø og LHBTQ+-rettigheter.

Regjeringssamtaler

Men ingen av partiene er i nærheten av få flertall alene, og må belage seg på å gå i koalisjon med flere mindre partier. Partiet som blir størst, ventes å få mandat av president Zuzana Caputova til å lede samtaler om å danne et flertall i nasjonalforsamlingen og deretter en regjering.

Partiet som ligger på tredje plass og dermed blir beilet til av begge, er Hlas-SD som brøt ut av Smer-SDF etter drapet på gravejournalisten Jan Kuciak i 2018. Han avdekket bånd mellom italiensk mafia og Smer-SD.

Hlas-SDs leder Peter Pellegrini har likevel antydet at han står nærmere Smer-SD enn Progressivt Slovakia. I uttalelser søndag forpliktet han seg ikke til samarbeid i noen av retning.

De siste valgdistriktene der det telles opp stemmer, ventes å gå i PS' favør, men avstanden opp til Smer-SD synes å være for stor. Simecka ga natt til søndag likevel ikke opp håpet om å lede landets neste regjering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer