LEDIGHET: Ap-leder Jonas Gahr Støre etterlyste tiltak fra regjeringen mot ledighet, særlig blant unge, i Stortingets spørretime i dag. Statsminister Erna Solberg slo fast at regjeringens politikk virker, og at andelen ledige går ned. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LEDIGHET: Ap-leder Jonas Gahr Støre etterlyste tiltak fra regjeringen mot ledighet, særlig blant unge, i Stortingets spørretime i dag. Statsminister Erna Solberg slo fast at regjeringens politikk virker, og at andelen ledige går ned. Foto: Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Prosenter har ikke ansikter. Det er mennesker vi snakker om

Tallkrangel om arbeidsledighet mellom Støre og Solberg i spørretimen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeidsledighet nok en gang et hovedtema da statsminister Erna Solberg møtte i Stortingets spørretime i formiddag.

- Solberg sier regjeringens politikk virker. Men 135 000 mennesker er nå ledige. Det er det høyeste tallet Statistisk Sentralbyrå har målt. Det er en krise for de det gjelder, men det er også en nasjonal krise når vi har de høyeste tallene noen gang.

Fra regjeringen hører vi det gjelder noen områder og noen sektorer. Men det er viktig å se bak tallene, på dem det gjelder, for tall og prosenter har ikke ansikter. Det er mennesker vi snakker om, og det vi ser nå bør bekymre oss.

I skyggen av den oljerelaterte arbeidsledigheten ser vi økende ungdomsledighet, unge som ikke har gjennomført videregående opplæring. Dette er ikke ledige ingeniører eller fagarbeidere. Det er ungdom som aldri har jobbet i oljenæringen.
72 000 unge uten 30 år er verken i jobb eller utdanning. sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

- Ap-retorikk Solberg slo fast at regjeringens politikk nå virker kraftigere.

- Andelen ledige er omtrent på samme nivå som da statsbudsjettet ble lagt fram, til tross for at den økonomiske situasjonen har blitt vanskeligere. De sesongjusterte AKU-tallene viser nedgang i ledigheten, ikke oppgang. Det betyr at andelen ledige ikke øker, og det bør vi være glade for. Men det passer bedre til retorikken fra Ap å snakke om økt ledighet, sa Solberg.

- Dette er en statistisk piruett. 135 000, det er det høyeste antallet vi har målt i Norge. Man kan si det er den prosenten eller den prosenten, det underslår ikke at det er en stor utfordring. Mitt spørsmål gjaldt hva regjeringen vil gjøre for de unge. Vil regjeringen satse mer på lønnstilskudd, spurte Støre.

Lønnstilskudd til bedriftene - Vi har for høy ledighet, for mange faller utenfor. Derfor har vi fått Stortinget med på tiltak særlig rettet mot ungdom, og derfor kommer vi med nye tiltak. Lønnstilskudd bruker vi, og kommer til å bruke mer av, sa Solberg.

Ap-repesentant Dag Terje Andersen mente regjeringens tiltakspakke fra inneværende års statsbudsjett er borte.

Solberg svarte at pakken ikke forsvant, at særskilte tiltak mot Sør- og Vestlandet stadig rulles ut, og at de generelle ordningene virker.
- Det er mye retorikk fra Ap, men lite handling i budsjettet, sa Solberg.

Revidert neste uke Venstres nestleder og finanspolitiske talsmann Terje Breivik støttet statsministeren i at regjerings politikk bidrar til å dempe ledigheten.

Kristelig Folkepartis Olaug Bollestad spurte om regjeringen ville øke lærlingtilskuddet gjennom revidert nasjonalbudsjett som legges fram i neste uke

- Jeg kommer ikke til å svare på spørsmål om hva vi vil legge fram i revidert nasjonalbudsjett i neste uke, svarte Solberg.