ProSenteret: Hege har et poeng i at det nå vil bli vanskeligere for sex-selgerne

Frk. X får støtte etter innlegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sexarbeider og student Hege Grostad, også kjent som Frk. X, reagerer sterkt på Magasinets nylig publiserte artikkelserie (krever abo.) om prostitusjonsmarkedet i Norge.

Magasinet laget fiktive annonser på eskortesider og møtte deretter kundene, uten å informere de potensielle kjøperne om dette i forkant av møtet. I tillegg ble det gjort research på alle kunder med sporbare nummer.

Grostad hevder i en kronikk, publisert på dagbladet.no, at denne journalistiske metoden har satt sexselgernes liv i en større fare.

«Vi som selger sex setter stor pris på sporbare nummer (...) og vi føler en trygghet i å vite deres navn. For sexarbeidere øker det altså sikkerheten. (...) Det er fryktelig synd hvis lureriet fra Dagbladet resulterer i at kunder fra nå av ikke tør å kontakte via sporbare telefonnummer. Stuntet fra avisa kan føre til minsket sikkerhet for sexarbeidere.», skriver Grostad.

- Uetisk Over telefon utdyper Hege sine meninger på denne måten:

- Fremgangsmåten er uetisk. Jeg mener Dagbladet er ute etter å ydmyke en gruppe mennesker i samfunnet, men det mest alvorlige her er at dette stuntet vil gjøre at mange vil kvi seg for å kontakte sexarbeidere med sitt eget nummer. Hvis informasjon om sexarbeid ansees som interessant for Dagbladets lesere, så kunne journalistene heller ha kontaktet sexarbeidere eller etterlyst kunder i sin avis, sier Grostad.

- For å være helt ærlig, så synes jeg Dagbladet skal legge seg flat for sexkjøpere som føler seg lurt, for dette blir bare pinlig når Dagbladet plutselig hevder at dette handler om å la kjøperens stemme bli hørt i debatten, sier hun.
 
- Har et poeng ProSenteret er Oslo kommunes hjelpetilbud for kvinner og menn med prostitusjonserfaring. De støtter Grostads uttalelser.

- Hege har et poeng i at det nå vil bli vanskeligere for sex-selgerne, så hennes bekymring forstår jeg. Dette vil jo gjøre at flere kunder kvier seg for å utgi seg for hvem de er, før selve møtet - og det gjør situasjonen mer sårbar for sex-selgerne, sier leder for ProSenteret, Bjørg Norli til Dagbladet.

Magasinets journalister som har laget denne saken, Trude Lorentzen og Rønnaug Jarlsbo, hadde et klart mål med å gjøre saken på denne måten.

«Denne journalistiske metoden, er den eneste måten å få et usortert utvalg av disse mennene i tale. Andre potensielle metoder, som at forskere eller sosialarbeidere formidlet kontakt, eller at vi annonserte etter sexkjøpere i avisa eller nettfora, ville innebære en siling: Forskere, sosialarbeidere eller andre som velger ut hvem de synes burde målbære gruppa offentlig, eller menn som har tenkt mye og lenge, de som har aktivistiske motiver, som har planlagt hva de synes passer å si offentlig, og framfor alt de som ikke er redde for å bli avslørt som sexkjøpere.», skrev journalistene i sin metodebeskrivelse, da artikkelen ble publisert.

 STØTTE:  Bjørg Norli fra Pro Senteret støtter Hege Grostad. Arkivfoto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
STØTTE: Bjørg Norli fra Pro Senteret støtter Hege Grostad. Arkivfoto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer