NY BESKJED: Faiz Muradi er klar til å reise tilbake til Norge, og er frustrert over at myndighetene bruker lengre tid enn varslet til å komme fram til en løsning. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY BESKJED: Faiz Muradi er klar til å reise tilbake til Norge, og er frustrert over at myndighetene bruker lengre tid enn varslet til å komme fram til en løsning. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Prosessen med å hente Faiz til Norge forsinket i byråkratiet

Saksbehandlingen tar lengre tid enn varslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LECCE, ITALIA (Dagbladet): Etter at det i går ble bestemt at den utsendte tolken Faiz Muradi får komme tilbake til Norge mens asylsaken hans behandles på nytt, har Faiz og støttespiller Morten Ekeland gjort forberedelser for å reise så fort som mulig.

I dag morges fikk de beskjed om at Justisdepartementet hadde gitt seg selv en tidsfrist til klokka 14.00 med å gi Utlendingsdirektoratet (UDI) instruks om å gjennomføre prosessen.

Men idet klokka tipper 14.00 her nede i Italia, ringer Faiz' norske advokat Arild Humlen og forteller at prosessen er forsinket.

- Venter på instruks - Han sier Justisdepartementet ennå ikke har sendt instruksen, sier Faiz til Dagbladet.

- Så snart vi får instruksen fra Justis- og beredskapsdepartementet, vil vi starte arbeidet med å få Faizullah Muradi til Norge. Vi har vært i dialog med hans advokat om dette i dag, sier avdelingsdirektør Hanne Jendal i UDIs asylavdeling i en pressemelding.

UDI opplyser til Dagbladet klokka 14.45 at instruksen fra departementet ennå ikke er kommet.

Frustrert 22-åringen legger ikke skjul på at han synes det er nedslående å få enda en kontrabeskjed etter alt som har hendt.

- Myndighetene må selvsagt gjøre prosessen på riktig måte. Men jeg håper de kommer fram til en løsning snart; jeg synes vi har vært igjennom nok nå, sier han.

Det viser seg at UDIs ankeinstans Utlendingsnemnda (UNE) formelt må omgjøre begjæringen om å sende Faiz ut av landet - som han ble forrige tirsdag - før han kan hentes hjem igjen. Det tar lengre tid enn ventet.

- I tillegg vurderer de nå hvorvidt de skal sende to tjenestemenn fra Politiets utlendingsenhelt (PU) for å eskortere Faiz hjem, sier Morten Ekeland til Dagbladet.

Dagbladet kontakter så UNE.

- UNE behandler nå formaliteter som har med Dublin-vedtaket å gjøre. Men det er UDI som vil ta seg av saken videre, sier UNEs kommunikasjonssjef Bjørn Lyster til Dagbladet.

Hentet bagasjen Faiz og Ekeland har i dag hentet den utviste tolkens bagasje på det katolske hjemmet der han har hatt tilhold de siste dagene. De venter bare på et klarsignal til å bestille flybilletter til Norge.

- Fra mitt ståsted høres det ut som sløsing med ressurser å sende PU-betjenter ned hit - men hvis det er den raskeste måten, må de jo gjøre det, sier Ekeland.

Han regner med at prosessen tar tid fordi det er høyst uvanlig - om ikke første gang - en deportert asylsøker med avslag blir hentet tilbake til Norge.

Like etter snakker Ekeland med advokat Humlen, som opplyser at Justisdepartementet har sendt saken til UNE - som allerede har gjennomført hastebehandling og fattet vedtak. Dermed er det formelle hinderet for å få Faiz tilbake til Norge ryddet av veien.