VIL HA RASKERE BEHANDLING: - Målet er å få kriminelle raskere dømt og straffet, fortrinnsvis mens de fremdeles er i varetekt, og få kriminelle utlendinger raskere ut av landet, sier Anders Anundsen om det nye prosjektet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL HA RASKERE BEHANDLING: - Målet er å få kriminelle raskere dømt og straffet, fortrinnsvis mens de fremdeles er i varetekt, og få kriminelle utlendinger raskere ut av landet, sier Anders Anundsen om det nye prosjektet. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Prosjekt med lynrask domfellelse i Oslo

Oslo-politiet og hovedstadens domstoler har satt i gang et prosjekt som skal sikre mye raskere behandling av straffesaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Målet er å få kriminelle raskere dømt og straffet, fortrinnsvis mens de fremdeles er i varetekt, og få kriminelle utlendinger raskere ut av landet. Raskere rettergang vil også hindre nye straffbare forhold, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Målet er at kriminelle skal domfelles i tingretten allerede innen én til to uker, mens de fortsatt sitter pågrepet eller varetektsfengslet.

Ved anke skal lagmannsretten raskt avgjøre om saken skal tas opp til behandling.

Det er også et mål at domfelte skal sone straffen umiddelbart etter rettskraftig dom. I de tilfellene det er aktuelt, skal det raskt fattes utvisningsvedtak med etterfølgende retur.

Anundsen sier det er et problem at tilreisende kriminelle som begår straffbare handlinger i Norge, unngår straffeforfølgning og eventuelt utvisningsvedtak fordi de forsvinner før dommen er rettskraftig.

Statsråden sier det samme gjelder for norske borgere uten kjent oppholdssted – ofte «enkle saker med et klart og oversiktlig bevisbilde».

- Denne situasjonen er rett og slett ikke akseptabel. Norge skal ikke være et fristed for kriminalitet, sier statsråden.

(NTB)