Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prosjekt uten ansvarlige

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Etter at Dagens Næringsliv forrige lørdag brakte en kritisk artikkel om rehabiliteringsarbeidene på Slottet, har det lyktes pressen å trenge litt inn i det villnis av ansvarsforhold som har utviklet seg under arbeidet. At det er realiteter bak de uklarhetene som er avdekket, går fram av den krangelen som er oppstått mellom Statsbygg og Slottet om hvem som har skyld for hva. Alt tyder på at det har vært stor uenighet om både hva som skulle gjøres og hvem som skulle bestemme. Løsningen ble en prosjektledelse som er ukjent i forvaltningen, der Statsbygg har fått oppgaven med å skaffe til veie pengene, mens slottsforvaltningen sammen med kongen og dronningen har styrt arbeidet.
  • Hovedproblemet er naturligvis at Slottet har fått forfalle over så lang tid. Det er ikke vanskelig å se nå at det var behov for en omfattende rehabilitering av hele bygningen. De som innså dette klarest, var formodentlig de som har sitt daglige virke på Slottet. Både som kongebolig og som arbeidsplass var huset simpelthen ikke forsvarlig. Svakheten ved hele prosjektet var at dette ikke ble erkjent før arbeidet ble satt i gang.
  • Vi har liten erfaring med slott her i landet, og det er heller ikke lett å gripe hvilke standarder man skal legge seg på. Statsbygg er vant til å sette tæring etter næring for å komme i land innenfor de gitte kostnadsrammer. Men denne arbeidsmetoden har åpenbart ikke gått på Slottet. Da Statsbygg etter hvert fikk en perifer rolle å spille i prosjektet, mens slottsforvaltningen og kongeparet økte sin innflytelse, later det til at man mer sverget til devisen om at det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse. Det har da også stemt godt, for politikerne har bevilget uten å kny. Ingen har villet ta belastningen med å si nei.
  • Resultatet blir sikkert utmerket, og bør bli det dersom prislappen blir en milliard kroner. Men mye er ennå uklart i saken. Hvis alle har gjort rett, og det likevel ble galt, så må det være riktig med en gransking. Slottet kan neppe være tilfreds med å bli stemplet som ekstravagante sløsere. Og hvis prosjektet samtidig etterlater et skadeskutt Statsbygg uten prestisje og tillit, er det neppe i samfunnets interesse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!