NYE TILTALER:  Det er tatt ut tiltaler mot fire personer som skal ha tappet Oslo-skolene gjennom det kommunale sekskapet Undervisningsbygg.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
NYE TILTALER: Det er tatt ut tiltaler mot fire personer som skal ha tappet Oslo-skolene gjennom det kommunale sekskapet Undervisningsbygg. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Prosjektleder skal ha svindlet Oslo-skoler for 9 millioner

Nye tiltaler i Undervisningsbygg-skandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 9 millioner kroner ment for oppussing av de nedslitte skolene i Oslo, skal i stedet ha havnet i lommene på en korrupt prosjektleder i det kommunale selskapet Undervisningsbygg og tre entreprenører, tror Oslo statsadvokatembeter.

De har nå tatt ut tiltale mot de fire for korrupsjon og økonomisk utroskap, skriver Aftenposten.

Oppussing av Stovner skole og Stovner videregående skole, skolekjøkken på Ullevål, rehabilitering av Voksen skole og paviljong på Nordvoll- og Årvoll skole, samt rehabilitering av gymsalen på Smestad skole er rammet av skandalen.

Ifølge tiltalen har svindelen skjedd ved overfakturering eller dobbeltfakturering. Prosjektlederen skal også ha mottatt bestikkelser fra selskapene til entreprenørene mot at de ble gitt kontrakter.

Overskred budsjett
En gransking viste at prosjektlederen viste tidlig at mannen hadde store budsjettoverskridelser på de prosjektene han var ansvarlig for.

Likevel skal ikke varselklokkene har ringt før Aftenposten skrev om saken, ifølge avisa. I mors 2006 avslørte de at prosjektlederen hadde gitt en kamerat og tidligere forretningspartner oppdrag for mange titalls millioner. Dette førte til at det ble startet gransking og mannen ble sagt opp.

Mannen ble siktet i saken samme vår, men først nå er det tatt ut tiltale.

Utsatt pga Murud
I september 2006, bare måneder etter tiltalen mot prosjektlederen ble eiendomsjef Frank Murud pågrepet. Han er nå dømt til fengsel i sju år for å ha underslått 89 millioner kroner fra arbeidsgiveren mens han var eiendomssjef Undervisningsbygg.

Dette første til at den første saken ble stil i bero og derfor kommer tiltalen først nå.

To av tre entreprenører nekter straffskyld, den tredje vil foreløpig ikke si hvordan han vil forholde seg.

- Vi er glad for at vi har nådd en ny milepæl, så vi etterhvert kan bli ferdig med saken, sier kommunikasjonsdirektør Marit Thorsen i Undervisningbygg til Aftenposten. De har nå endret rutinene for å hindre nye korrupsjonsskandaler. Klikk for innhold