Coronapandemien:

Prostituert utvist: «Trussel mot folkehelsen»

En kvinnelig prostituert i slutten av 30-åra er utvist fra Norge. UDI mener hun utgjør en «trussel mot folkehelsen» fordi hun har hatt minst 20 kunder i uka.

Publisert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 150 -8
døde 517 +6
påvist smittet 93 900 000+765.7K
døde 2 010 000 +15.0K
Se mer

En kvinnelig prostituert i slutten av 30-åra med lovlig opphold i Europa er bortvist fra Norge, opplyser Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Grunnlaget for bortvisningen er kvinnens yrke og smitterisikoen sexsalg innebærer. UDI mener at kvinne på bakgrunn av dette utgjør en «trussel mot folkehelsen», og fattet et vedtak om å bortvise henne 29. desember.

Kvinnen er ikke lenger i Norge, men av hensyn til vedkommendes personvern, ønsker ikke Oslo politidistrikt å kommentere når kvinnen ble ført ut av landet og ønsker ei heller å opplyse om kvinnens nasjonalitet.

Overholdt karantenetida

Kvinnen ankom Norge i begynnelsen av desember i fjor, og har overfor politiet dokumentert at hun overholdt den pålagte karantenetida.

- Vi har tidligere bortvist utenlandske prostituerte fra landet fordi de ikke har overholdt karantenetida, men tvisten her er at UDI har besluttet å bortvise henne uten at hun har brutt straffeloven, men fordi virksomheten hennes, etter UDIs oppfatning, utgjør en trussel mot folkehelsen, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Kvinnen skal ha betjent minimum 20 kunder i uka, ifølge politiet. Det i seg selv brukes også som grunnlag for bortvisningen.

I vedtaket fra UDI heter det nemlig:

«I Oslo er det påbud om munnbind i en del situasjoner hvor det ikke lar seg gjøre å holde 1 meter avstand. Antall nærkontakter bør ikke overstige 10 i løpet av ei uke. Din virksomhet er lite forenlig med de nevnte retningslinjene og det er lite sannsynlig at avstandsreglene overholdes.»

Spurte kunder om sykdom

Kvinnen skal heller ikke ha tatt andre forholdsregler enn å spørre kundene sine om de var forkjølet eller hadde corona, har hun selv forklart, ifølge pressemeldingen.

Fra bortvisningsvedtaket heter det:

«UDI anser derfor at du utsetter både deg selv, kunder og omgivelsene for en betydelig smitterisiko ved å ha et høyt antall nærkontakter og begrensede muligheter for å avdekke om kundene er smittet eller i karantene.»

Kvinnen kom til Norge med det formål å selge sex her, men politiet har ingen holdepunkter for å si om kvinnen tidligere har vært i Norge med samme formål.

Oppdaget i rutinekontroll

Politiadvokat Meeg-Bentzen forteller til Dagbladet at politiet ble gjort oppmerksom på kvinnen etter det han beskriver som en rutinemessig utlendingskontroll.

- Hun befant seg på en sentral adresse i Oslo hvor politiet er kjent med at det er utleie av leiligheter. Erfaringsmessig er dette leiligheter hvor det kan forekomme at utlendinger har ulovlig opphold, eller hvor det foregår denne type - og annen - virksomhet, sier politiadvokaten til Dagbladet.

I pressemeldingen presiserer politiet at dette også er en del av arbeidet politiet gjør for å forebygge smitte.

«Oslo politidistrikt ser alvorlig på det som er avdekket, og vi understreker at politiet ikke bare jobber i straffesporet når det gjelder brudd på smittevernsbestemmelene, men også jobber for å forebygge smittespredning i samfunnet generelt», heter det i pressemeldingen.

- Det er smittesporingsarbeidet som er politiets bekymring. Vi frykter at de som blir smittet av en prostituert, ikke forteller hvor de er blitt smittet eller hvem de har vært med, og at smittesporingen blir vanskeligere. Dette er noe som, av sin natur, kan være noe man ikke forteller til de som driver med smittesporing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer