OVERFALT OG ROBBET: «Anita» (29) får ikke et øre i erstatning fra If etter at hun ble overfalt og ranet for 100 000 kroner hjemme hos seg selv før jul. Grunnen er at If anser pengene som kriminelle, siden de ikke er skattet for, og fordi sexkjøp er ulovlig. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
OVERFALT OG ROBBET: «Anita» (29) får ikke et øre i erstatning fra If etter at hun ble overfalt og ranet for 100 000 kroner hjemme hos seg selv før jul. Grunnen er at If anser pengene som kriminelle, siden de ikke er skattet for, og fordi sexkjøp er ulovlig. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer

Prostituerte «Anita» (29) får støtte fra Frp

If nekter å utbetale erstatning fordi inntekten er svart, men har tatt imot pengene «Anita» har betalt i premie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet omtalte i går prostituerte «Anita» (29), som ikke får utbetalt erstatning fra If Skadeforsikring etter å ha blitt overfalt av en kunde og hans medhjelper hjemme og fraranet verdier for 100 000 kroner.

If forklarer avslaget med at de ikke erstatter verdier som er anskaffet på kriminell måte; for det første viser de til at «Anita» ikke har skattet av prostitusjonsinntekten, for det andre lener de seg på en lagmannsrettsdom der det slås fast at penger tjent på prostitusjon er kriminelle midler, fordi det er ulovlig å kjøpe sex.

- Rir to hester Nå får «Anita» støtte fra Fremskrittspartiets justispolitiske talskvinne Åse Michaelsen. Hun mener If er dobbeltmoralistiske, og at det virker som de prøver å vri seg unna erstatningsplikt.

- If rir to hester; det er greit å ta imot «Anita»s penger i premie, men når hun fremmer krav om erstatning, blir hun nektet. If har en tvilsom sak, prostituerte har krav på samme rettsvern som alle andre, sier Michaelsen til Dagbladet.

Hun synes det er betenkelig at forsikringsselskapet på egen hånd slår fast at pengene er svarte.

- If kan ikke kontrollere hva kundene betaler inn av svarte penger - det er en sak for skattemyndighetene.

Michaelsen mener If opptrer som moralvoktere når de ikke vil gi erstatning for verdier som muligens er anskaffet gjennom prostitusjon.

- Da burde de i utgangspunktet ha opplyst hvilke yrker man ikke kan drive med, sier hun.

- Må betale premien tilbake «Anita» er svært takknemlig for støtten. Nå ønsker hun et endelig oppgjør med If.

- De må enten utbetale erstatningen eller tilbakebetale premien, sier hun til Dagbladet.

I en kommentar gjentar If at de ifølge hvitvaskingsloven har plikt til å melde fra ved mistanke om svarte penger.

- Hvis vi ikke hadde gjort det, kunne vi selv kommet i straffeansvar, sier informasjonssjef Jon Berge til Dagbladet.

Han framholder at If normalt ikke spør hvordan forsikrede gjenstander er finansiert.

PÅ «ANITA»S SIDE: Frp's justispolitiske talskvinne Åse Michaelsen gir «Anita» full støtte i konflikten med If. Hun mener forsikringsgiganten opptrer uredelig. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
PÅ «ANITA»S SIDE: Frp's justispolitiske talskvinne Åse Michaelsen gir «Anita» full støtte i konflikten med If. Hun mener forsikringsgiganten opptrer uredelig. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Det er først ved eventuelle skadeoppgjør at problemstillinger som dette kan dukke opp, sier informasjonssjefen.

Han sier det vil bli vurdert å betale «Anita»s premie tilbake.

Gode nok for staten I motsetning til If legger ikke skattemyndighetene vekt på hvor de prostituertes penger stammer fra. De gjør det ettertrykkelig klart at også deres inntekter er gode nok for beskatning.

- At kjøp av seksuelle tjenester er ulovlig, fritar ikke den prostituerte fra skatteplikt, sier Heide Lindsjørn, seksjonssjef i Skattedirektoratets rettsavdeling, til Dagbladet.

Bjørg Norli, fungerende leder ved Pro Senteret, stiller seg undrende til at penger tjent på prostitusjon ikke er beskyttet av loven.

- Å selge sex er ikke forbudt. Videre slås det fast i forarbeidene til sexkjøpsloven at det heller ikke er å anse som å oppfordre til en kriminell handling. Det er derfor underlig at penger tjent på lovlig vis kan anses som kriminelt ervervet, sier hun til Dagbladet.

- Nærmest rettsløse Norli er bekymret over det hun ser som stadig svakere rettsvern for de prostituerte i Norge.

- Ved å kriminalisere inntekten skyver man de prostituerte mer og mer over i det kriminelle landskapet. Det bidrar til å legitimere en økende ringeakt for denne gruppa fra samfunnet for øvrig. Denne saken viser at økt bruk av repressive tiltak bidrar til at personer som selger sex, på enkelte områder nærmest blir rettsløse.

Faksimilie: DAGBLADETS PAPIRUTGAVE I GÅR
Faksimilie: DAGBLADETS PAPIRUTGAVE I GÅR Vis mer