<strong>BRUTALT:</strong> Flertallet av de prostituerte kvinnene i Oslo har blitt utsatt for vold. 
Foto: Espen Røst / Dagbladet
BRUTALT: Flertallet av de prostituerte kvinnene i Oslo har blitt utsatt for vold. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Prostituerte blir banket opp, forsøkt drept og voldtatt av sexkundene

Prostituerte i Oslo opplever mer vold nå enn før loven som forbyr sexkjøp ble innført. Nå vil sosialbyråden i Oslo fjerne forbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flesteparten av de prostituerte kvinnene i Oslo blir utsatt for grov vold av sine kunder, ifølge rapporten «Farlige forbindelser», som kommer ut i dag. I de aller fleste voldstilfellene er voldsutøveren en ukjent, mannlig kunde.

Rapporten dokumenterer en økning i antall voldstilfeller etter at sexkjøploven trådte i kraft i 2009. Hele 59 prosent av de spurte kvinnene forteller at de har blitt utsatt for vold de tre siste årene.

- Det er en brutal og hyppig forekomst av vold mot kvinner i prostitusjon. 59 prosent av alle som har svart i vår undersøkelse forteller at de har blitt utsatt for vold. Det er ofte snakk om grov vold. 11 personer har blitt utsatt for drapsforsøk, mange har blitt truet med våpen, utsatt for ran, voldtekt og truet til uavtalt sex, sier rapportens forfatter Ulla Bjørndahl til Dagbladet.

- I tillegg ser vi en økning i trakassering av prostituerte, særlig av de som går på gata og utgjør den synlige prostitusjonen, og spesielt de nigerianske. Blant annet svarer 40 prosent av de nigerianske kvinnene at de har blitt spyttet på, og mange av disse kvinnene har vært utsatt for vold fra ukjente forbipasserende.

- Forbudet bør oppheves Rapporten er en del av Oslo Byråds handlingsplan i forbindelse prostitusjon. Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) ser alvorlig på rapportens funn.

- Denne rapporten viser er at kvinnene opplever mye vold og at det er en nedslående økning. Den viser også at færre av kvinnene får hjelp nå enn før, sier Hauglie.

<strong>UTSATT FOR VOLD:</strong> Sex-markedet i Oslo er svært brutalt. Dette bildet er fra 2010. Foto : Bjørn Langsem/Dagbladet
UTSATT FOR VOLD: Sex-markedet i Oslo er svært brutalt. Dette bildet er fra 2010. Foto : Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Etter sexkjøploven har det vanskelig å oppsøke hjelp og snakke om hva som har skjedd fordi de føler seg kriminalisert. Nå har sexkjøploven vært verksom i rundt tre år, og det er på tide at Stortinget evaluerer virkningene av loven, mener hun.

Hauglie er åpen på at hun mener at forbudet mot å kjøpe sex bør oppheves.

- Jeg mener at sexkjøpforbudet bør oppheves, og mener ihvertfall at Stortinget bør evaluere virkningene av loven.

Drapsforsøk Den aller vanligste formen for vold er uønsket beføling, trusler og tvang, men mange har også opplevd brutal vold. Hele 33 prosent forteller at de har blitt truet med våpen, 23 prosent har blitt ranet eller forsøkt ranet og 15 prosent har blitt utsatt for drapsforsøk.

De har dessuten opplevd å bli utpresset, dopet ned, bundet, truet til sex uten kondom og å bli skutt på.

<strong>- BØR OPPHEVES:</strong> Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) i Oslo kommune mener loven som forbyr sexforbud er årsaken bak den økende volden.

Foto: Privat
- BØR OPPHEVES: Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) i Oslo kommune mener loven som forbyr sexforbud er årsaken bak den økende volden. Foto: Privat Vis mer

Sosialbyråd Hauglie er skremt av den utstrakte voldsbruken, og mener det bekymringsverdige er at flesteparten av sakene ikke anmeldes.

- Det er hjerteskjærende å se den volden de blir utsatt for, for deretter å se at flesteparten ikke anmelder. Det betyr at disse voldsmennene går fri og utsetter andre for fare.

<strong>SKREV RAPPORTEN:</strong> Pro senterets Ulla Bjørndahl. Foto: Torbjørn Grønning  / Dagbladet
SKREV RAPPORTEN: Pro senterets Ulla Bjørndahl. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer