- Prostituerte er blitt fritt vilt, folk vet de ikke tør å anmelde

Sexkjøploven har ødelagt for de den «ikke skulle ramme», mener interesseorganisasjoner.

- OPP OG NED:  Fafo-forsker Anette Brunovksis har et inntrykk av at antallet prostituerte har gått mye opp og ned, men at det ikke nødvendigvis er knyttet til sexkjøpsloven. Dagbladet har i en tidligere reportasje møtt Elena (18) som solgte sex fra en torosmleilighet på Oslo østkant. Foto: CHRISTIANSEN/TOMM W. Dagbladet
- OPP OG NED: Fafo-forsker Anette Brunovksis har et inntrykk av at antallet prostituerte har gått mye opp og ned, men at det ikke nødvendigvis er knyttet til sexkjøpsloven. Dagbladet har i en tidligere reportasje møtt Elena (18) som solgte sex fra en torosmleilighet på Oslo østkant. Foto: CHRISTIANSEN/TOMM W. Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sexkjøploven har gjort at prostituerte føler seg etterfulgt av politiet, mener de som møter dem hver dag. Blir selgerne utsatt for vold, tør de ikke å anmelde. Da må de oppgi en adresse, som medfører at de kastes ut på gata.

- Vi sa før loven at det ville gå ut over dem, og det har det gjort, sier kriminolog Astrid Renland ved interesseorganisasjonen for prostituerte (PION) til Dagbladet. 

- Føler seg jaget Dagbladet viser nå hvor politiet har gått til aksjon i forbindelse med «Operasjon Husløs» (DB Pluss, krever innlogging), som ble satt i gang like etter at sexkjøploven trådte i kraft 1. januar 2009.  

Hele 404 bordeller er stengt, bare i hovedstaden.    

- FRITT VILT: Astrid Renland er kriminolog og jobber interesseorganisasjonen for prostituerte (PION). Hun mener det er sexselgerne som rammes av loven, ikke de som kjøper. Foto: PION
- FRITT VILT: Astrid Renland er kriminolog og jobber interesseorganisasjonen for prostituerte (PION). Hun mener det er sexselgerne som rammes av loven, ikke de som kjøper. Foto: PION Vis mer

- Politiet bruker sexarbeidere for å ta kriminelle. Det får prostituerte til å føle seg jaget, selv om loven ikke går på dem. De blir nødt til å holde seg under politiets radar, mener Renland. 

- De jobber undercover og utgir seg for å være kunde, når de avdekker sexsalg informerer de og ber de utleiere bli kvitt prostitusjon, og så blir de kastet på gata. Det er selgerne som er den synlige parten og politiet har lang tradisjon for å jage denne gruppa, mener hun.  

LEDER: Harald Bøhler leder Oslo-politiets avsnitt som for bekjempelse av menneskehandel og prostitusjon. På fem år er 404 bordeller avdekket og stengt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LEDER: Harald Bøhler leder Oslo-politiets avsnitt som for bekjempelse av menneskehandel og prostitusjon. På fem år er 404 bordeller avdekket og stengt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

PION ønsker, som Høyre og Frp, at loven avvikles. I sommer mottar regjeringen en evaluering av loven politiet og ekspertene strides om.

- Blitt fritt vilt  Interesseorganisasjonen mener prostituerte aldri har vært så utsatt for vold, trakassering og voldtekt som etter sexkjøploven. 

- Prostituerte er blitt fritt vilt for folk. Det finnes folk som spekulerer i at prostituerte ikke vil anmelde dem, sier kriminolog Renland.

FAGANSVARLIG: Camilla Hammergren i Pro Senteret er bekymret for de prostituerte. -  Mange utsettes for vold og trakassering, og terskelen deres for å be om hjelp og å anmelde forholdene blir høyere. Foto: Pro Senteret
FAGANSVARLIG: Camilla Hammergren i Pro Senteret er bekymret for de prostituerte. - Mange utsettes for vold og trakassering, og terskelen deres for å be om hjelp og å anmelde forholdene blir høyere. Foto: Pro Senteret Vis mer

Påstandene om mer vold mener Harald Bøhler, som leder gruppa som bekjemper hallikvirksomhet og menneskehandel, er høyst usikkert, og ikke dokumentert.

- Dette er et miljø der det alltid har vært tilstedeværelse av vold og misbruk, og vi kan ikke se at det har vært noen økning i antallet som bruker vold fra tidligere og nå, sier han. 

FORSKER: Anette Brunovskis mener det ikke finnes sikre tall når det kommer til endringene i prostitusjonsmarkedet etter sexkjøploven. Foto: Fafo
FORSKER: Anette Brunovskis mener det ikke finnes sikre tall når det kommer til endringene i prostitusjonsmarkedet etter sexkjøploven. Foto: Fafo Vis mer

Fagansvarlig Camilla Hammergren i Pro Senteret sier at også de er i jevnlig kontakt med prostituerte som er utsatt for vold. 

- Mange av dem utsettes for vold og trakassering, og terskelen deres for å be om hjelp og å anmelde forholdene blir høyere. Vi bekymrer oss for rettsvernet deres, sier hun. 

Evalueringen av sexkjøploven:

Den private analyseselskapet har i ett år vurdert effekten av sexkjøploven, som trådte i kraft 1. januar 2009, på oppdrag fra Justisdepartementet.

Fram til det hadde det vært lovlig å kjøpe seg seksuelle tjenester av prostituerte over 18 år, som hadde lov til å selge sex.

Loven som forbyr kjøp av seksuelle tjenester ble vedtatt av den rødgrønne regjeringen i 2009. KrF stemte for loven, mens Høyre, Frp og Venstre var mot.

Sexkjøploven gjør det ulovlig å kjøpe sex. Det er fortsatt lov å selge sex.

Den offentlige versjonen skulle bli frigjort i juni, men blir av praktiske årsaker først tilgjengelig i august.

Fem-seks personer har jobbet med evalueringen.

Fafo-forsker Anette Brunovskis er en av landets fremste innen prostitusjon og menneskehandel. Hun er ikke enig i påstandene. Hun sier det ikke finnes noen solide tall når det kommer til endringer i antall prostituerte, og mener mange uttaler seg spekulativt og på sviktende faktagrunnlag.   

- Kommer bekymringsmeldinger - Jeg har et inntrykk av at antallet prostituerte har gått mye opp og ned, men at det ikke nødvendigvis primært er knyttet til sexkjøploven. Det er vanskelig å holde oversikt, og det er mye gråsoneannonsering som ingen har oversikt over, sier Brunovskis.   

Forskeren mener politiets håndtering av både hallik- og menneskehandel-paragrafene også kan ha mye å si for antallet prostituerte i Norge.    

Sexkjøploven:

• Straffelovens paragraf 202a fra 1. januar 2009 går ut på at det er forbudt å kjøpe, men ikke selge sex i Norge. 

• Loven regulerer også hallikvirksomhet og gjør det i tillegg straffbart for nordmenn å kjøpe sex i utlandet. Kunder risikerer bøter (25000 kroner i Oslo, 15000 kroner i Trondheim og Bergen) eller fengsel i inntil seks måneder.

• Formålet med loven er å bekjempe menneskehandel, redusere prostitusjon og påvirke holdninger. 

• Loven evalueres nå av analyseselskapet Vista Analyse på oppdrag fra regjeringen. 

• Høyre og Frp åpner for å oppheve loven. KrF kjemper for å beholde forbudet.

• 1520 personer er anmeldt for kjøp av sex i Norge siden Sexkjøpsloven ble innført (2009-2013). 348 ble anmeldt for kjøp av sex i Norge i fjor.

• Det er ulovlig å fremme prostitusjon i Norge. Men selv om nettsidene som tilbyr såkalte eskortetjenester åpenbart er kanaler for tilbud om kjøp og salg av sex, rammes de ikke av norsk lovverk.

• En høyesterettsdom fra 2011 fastlo at annonser for sexkjøp ikke er ulovlig, etter at to menn var tiltalt for hallikvirksomhet fordi de formidlet slike annonser både i et blad og på internett.

- Det har kommet en del bekymringsmeldinger om at det har blitt verre for prostituerte etter oslopolitiets «Operasjon Husløs» - og denne praktiseringen av hallikparagrafen kan ha hatt mye å si for prostitusjonen, sier Fafo-forskeren.   

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer