- OPP OG NED:  Fafo-forsker Anette Brunovksis har et inntrykk av at antallet prostituerte har gått mye opp og ned, men at det ikke nødvendigvis er knyttet til sexkjøpsloven. Dagbladet har i en tidligere reportasje møtt Elena (18) som solgte sex fra en torosmleilighet på Oslo østkant. Foto: CHRISTIANSEN/TOMM W. Dagbladet
- OPP OG NED: Fafo-forsker Anette Brunovksis har et inntrykk av at antallet prostituerte har gått mye opp og ned, men at det ikke nødvendigvis er knyttet til sexkjøpsloven. Dagbladet har i en tidligere reportasje møtt Elena (18) som solgte sex fra en torosmleilighet på Oslo østkant. Foto: CHRISTIANSEN/TOMM W. DagbladetVis mer

- Prostituerte er blitt fritt vilt, folk vet de ikke tør å anmelde

Sexkjøploven har ødelagt for de den «ikke skulle ramme», mener interesseorganisasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sexkjøploven har gjort at prostituerte føler seg etterfulgt av politiet, mener de som møter dem hver dag. Blir selgerne utsatt for vold, tør de ikke å anmelde. Da må de oppgi en adresse, som medfører at de kastes ut på gata.

- Vi sa før loven at det ville gå ut over dem, og det har det gjort, sier kriminolog Astrid Renland ved interesseorganisasjonen for prostituerte (PION) til Dagbladet. 

- Føler seg jaget Dagbladet viser nå hvor politiet har gått til aksjon i forbindelse med «Operasjon Husløs» (DB Pluss, krever innlogging), som ble satt i gang like etter at sexkjøploven trådte i kraft 1. januar 2009.  

Hele 404 bordeller er stengt, bare i hovedstaden.    

- FRITT VILT: Astrid Renland er kriminolog og jobber interesseorganisasjonen for prostituerte (PION). Hun mener det er sexselgerne som rammes av loven, ikke de som kjøper. Foto: PION
- FRITT VILT: Astrid Renland er kriminolog og jobber interesseorganisasjonen for prostituerte (PION). Hun mener det er sexselgerne som rammes av loven, ikke de som kjøper. Foto: PION Vis mer

- Politiet bruker sexarbeidere for å ta kriminelle. Det får prostituerte til å føle seg jaget, selv om loven ikke går på dem. De blir nødt til å holde seg under politiets radar, mener Renland. 

- De jobber undercover og utgir seg for å være kunde, når de avdekker sexsalg informerer de og ber de utleiere bli kvitt prostitusjon, og så blir de kastet på gata. Det er selgerne som er den synlige parten og politiet har lang tradisjon for å jage denne gruppa, mener hun.  

LEDER: Harald Bøhler leder Oslo-politiets avsnitt som for bekjempelse av menneskehandel og prostitusjon. På fem år er 404 bordeller avdekket og stengt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LEDER: Harald Bøhler leder Oslo-politiets avsnitt som for bekjempelse av menneskehandel og prostitusjon. På fem år er 404 bordeller avdekket og stengt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

PION ønsker, som Høyre og Frp, at loven avvikles. I sommer mottar regjeringen en evaluering av loven politiet og ekspertene strides om.

- Blitt fritt vilt  Interesseorganisasjonen mener prostituerte aldri har vært så utsatt for vold, trakassering og voldtekt som etter sexkjøploven. 

- Prostituerte er blitt fritt vilt for folk. Det finnes folk som spekulerer i at prostituerte ikke vil anmelde dem, sier kriminolog Renland.

FAGANSVARLIG: Camilla Hammergren i Pro Senteret er bekymret for de prostituerte. -  Mange utsettes for vold og trakassering, og terskelen deres for å be om hjelp og å anmelde forholdene blir høyere. Foto: Pro Senteret
FAGANSVARLIG: Camilla Hammergren i Pro Senteret er bekymret for de prostituerte. - Mange utsettes for vold og trakassering, og terskelen deres for å be om hjelp og å anmelde forholdene blir høyere. Foto: Pro Senteret Vis mer

Påstandene om mer vold mener Harald Bøhler, som leder gruppa som bekjemper hallikvirksomhet og menneskehandel, er høyst usikkert, og ikke dokumentert.

- Dette er et miljø der det alltid har vært tilstedeværelse av vold og misbruk, og vi kan ikke se at det har vært noen økning i antallet som bruker vold fra tidligere og nå, sier han. 

FORSKER: Anette Brunovskis mener det ikke finnes sikre tall når det kommer til endringene i prostitusjonsmarkedet etter sexkjøploven. Foto: Fafo
FORSKER: Anette Brunovskis mener det ikke finnes sikre tall når det kommer til endringene i prostitusjonsmarkedet etter sexkjøploven. Foto: Fafo Vis mer

Fagansvarlig Camilla Hammergren i Pro Senteret sier at også de er i jevnlig kontakt med prostituerte som er utsatt for vold. 

- Mange av dem utsettes for vold og trakassering, og terskelen deres for å be om hjelp og å anmelde forholdene blir høyere. Vi bekymrer oss for rettsvernet deres, sier hun. 

Fafo-forsker Anette Brunovskis er en av landets fremste innen prostitusjon og menneskehandel. Hun er ikke enig i påstandene. Hun sier det ikke finnes noen solide tall når det kommer til endringer i antall prostituerte, og mener mange uttaler seg spekulativt og på sviktende faktagrunnlag.   

- Kommer bekymringsmeldinger - Jeg har et inntrykk av at antallet prostituerte har gått mye opp og ned, men at det ikke nødvendigvis primært er knyttet til sexkjøploven. Det er vanskelig å holde oversikt, og det er mye gråsoneannonsering som ingen har oversikt over, sier Brunovskis.   

Forskeren mener politiets håndtering av både hallik- og menneskehandel-paragrafene også kan ha mye å si for antallet prostituerte i Norge.    

- Det har kommet en del bekymringsmeldinger om at det har blitt verre for prostituerte etter oslopolitiets «Operasjon Husløs» - og denne praktiseringen av hallikparagrafen kan ha hatt mye å si for prostitusjonen, sier Fafo-forskeren.