Prostituerte krevde erstatning for tapt inntekt

To baltiske jenter brutalt voldtatt av 36-åring i Oslo..

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnene hevdet at de tapte inntekter fordi voldtekten påførte dem alvorlige traumer, slik at de ikke klarte å motta kunder i en periode. Han ødela også mobiltelefonene deres, og det ble derfor heller ikke mulig for kunder å kontakte dem i en tidsrom.

Oslo tingrett mener imidlertid at prostitusjonsvirksomhet ikke er erstatningsrettslig beskyttet, og har under dissens avslått kravet fra kvinnene.

En meddommer mente imidlertid at kvinne burde få erstatning, fordi sex-salg ikke er ulovlig, sjøl om det kan oppfattes som umoralsk. Kvinnene ble truet med kniv i forbindelse med voldtekten, men ikke fysisk skadd.

36-åring er dømt til en rekordstraff på 15 års forvaring, etter at han er funnet skyldig i å ha voldtatt tre prostituerte og forsøkt å voldta en fjerde.

En av kvinnene holdt på å bli drept, og 36-åringen ble i den sammenheng dømt for legemsbeskadigelse på en særlig smertefull måte.

Nær drept

I tillegg ble han dømt for ran og tyveri fra kvinnene av både mobiltelefoner og kontanter. De fire kvinnene er alle baltere.

Tingretten har satt minstetid for forvaring til seks år. 36-åringen ble så seint som i 2003 dømt i en annen voldtektssak. DNA-analyser har stått sentralt i opprullingen av den enestående voldtektssaker mot prostituerte.

I premissene slår tingretten fast at to av ofrene var døden nær ved kvelning.

- Således må det konstateres at 36-åringen har utvist en atferd som med rette kan karakteriseres som livsfarlig, og med små marginer mot det maksimalt tragiske utfall, konkluderer retten.

Lav erstatning

De rettspsykiatriske sakkyndige har henvist til et mulig behandlingsopplegg i sin erklæring.

- Dog med betinget optimisme, heter det i dommen.

Kvinnene har tilsammen fått 190.000 kroner i erstatning for voldsovergrepene. Dette er lavt, men retten har blant annet tatt hensyn til kostnadsnivået i kvinnenes hjemland.