Prostituerte Lena og Maria forteller alt om sine kunder

De var skuespillere, mediefolk, forretningsfolk og TV-kjendiser, forteller Oslo-jentene i ny bok.

JOBBET PÅ AKER BRYGGE: To tidligere luksusprostituerte har skrevet dagbøker om sine erfaringer. Dagbøkene kommer nå ut i bokform. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / Dagbladet
JOBBET PÅ AKER BRYGGE: To tidligere luksusprostituerte har skrevet dagbøker om sine erfaringer. Dagbøkene kommer nå ut i bokform. Illustrasjonsfoto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Lena og Maria har jobbet som luksusprostituerte i Oslo i 15 år. Nå kommer boka der de forteller om sine kunder, sitt liv og seg selv.

Boka «Prostitusjonsdagbøkene» forteller om livet deres som startet på et bordell ved Aker Brygge, og ble avsluttet i en kostbar, leid leilighet i Oscars gate på Oslo vest.

Løgn og penger
For Lena og Maria var livet som luksusprostituert fylt av løgner, store penger, narkotika, bisarre kunder og fullstendig mangel på kjærlighet. De to kvinnene vil ikke bli intervjuet av Dagbladet i forbindelse med bokutgivelsen, men henviser til intervjuet som forfatteren Erik Holien har gjort i boka.

Og det er langt, og uten sminke.

De to startet med telefon-sex, et heftig pengebegjær og manglende grensesetting. De jobbet som luksusprostituerte i 15 år, men i fjor sa de begge stopp.
Mens de betjente menn, skrev de dagbøkene som nå er blitt til bok.

Kjendiser
Lenge jobbet de to på Baltazar Budoar i Vika i Oslo.
De forteller om et liv der de brukte narkotika for å holde kjøret gående, og de forteller om en kundekrets av skuespillere, TV-kjendiser, forretningsfolk, meklere, mediefolk og håndverkere.

Lena og Maria sier de var drevet av pengebegjær, og de tjente opp til 100.000 kroner på en måned.

Men pengene forsvant like raskt som de kom, faktisk så kjapt at de av og til hadde problemer med å betale de vanlige regningene.

24 timer i døgnet
Fra Baltazar Budoar solgte damene sine tjenester 24 timer i døgnet, og var kledd opp for anledningen i kostbare selskapskjoler, smakfulle strømper og flotte sko med stiletthæler.

— Vi måtte jo matche klientellet. De var ofte mellom 40 og 50 år, og gikk ofte i dress. Kultur- og mediefolk var en stor kundegruppe, sier Maria og Lena i boka.

De forteller at lokaliteten ved Aker Brygge var perfekt og gjennomtenkt. Lokalene var fint oppusset, og forretningsfolk strømmet til på nær sagt alle døgnets tider.

Men etter åtte år med rike, vellykkede mennesker var det slutt for de to kvinnene. De ville starte sitt eget lille firma. De leide flotte leiligheter, og kundene sto i kø.

Kvinnenes navn
I dagbøkene skrev Maria og Lena ned alt de gjorde. Kundene var registrerte, de kom igjen og igjen.

Stamkundene fikk egne kallenavn.

De to luksusprostituerte kvinnene forteller i boka også om hvilke unnskyldninger mennene kommer med når de kjøper sex. De som går igjen er de fraskilte mennene, som utelukkende jakter på rask seksuell tilfredsstillelse.

— Den fraskilte som har det tøft og skal snakke om sin fraskilte kone går igjen. Deretter kommer businessmannen som er ute til lunsj, som snakker om firmaet sitt og millionene og til slutt debutantene som skravler om at dette har de aldri gjort tidligere. Dette er de typiske kundene, sier de to kvinnene.

Rolig under OL
De to hevder også at det finnes rolige perioder på luksusbordellene. Fotball-VM, OL, skoleferier og vinteren er eksempler på rolige perioder. Men stort sett ruller pengene inn til kvinnene.

— Jeg husker imidlertid aksjemekleren som ville gi meg 200.000 kroner for å slutte, men det han egentlig ønsket var at jeg skulle være bare hans, forteller Maria i boka.

Oppgjør
Til slutt tar Lena og Maria et voldsomt oppgjør med seg selv. De innrømmer at pengene er drivkrafta, men sier også at de hadde en jobb som var nedrig og skitten.
De forteller at løgnene dominerte hele tilværelsen, og at de ikke ønsket å fortelle til noen hva de holdt på med.

— Det er ingen som vet noe, vi lyver om alt og snart lyver jeg til meg selv, sier Maria i boka.

Og de valgte å stenge butikken. Riktignok ligger alle 80 kundenavnene fortsatt på mobiltelefonen, og de hadde et lite tilbakefall.

Sluttet for godt
Men det ble ikke sexbusiness ut av tilbakefallet.

— Aldri mer, sier jentene i boka.

Forfatteren Erik Holien mener boka gir et nytt perspektiv på prostitusjon.

— Den gir politikerne et litt annet perspektiv enn det som lå til grunn da forbudet mot sexkjøp ble innført hvor alle prostituerte ble definert som ofre. Disse kvinnene følte seg ikke som ofre på linje med gateprostituerte, og de var det heller ikke. De ble opplevde aldri overgrep eller voldtekt. Samtidig viser boka de som er i «gamet» at det er mulig å slutte, at det finnes håp, sier Holien til Dagbladet.

Selv om beskrivelsene av kundene er svært detaljerte, mener han det ikke vil være mulig å spore personene i boka.

— Vi har jobbet veldig mye med det og navn er byttet om. Men en og annen av kundene deres vil nok kunne kjenne igjen sine bestillinger, sier Holien til Dagbladet.

SKREV BOK: Erik Holien har skrevet bok om de to prostituerte som nå har kommet ut av bransjen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
SKREV BOK: Erik Holien har skrevet bok om de to prostituerte som nå har kommet ut av bransjen. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer