INGEN HJELP FOR KVINNENE:  Seniorrådgiver Liv Jessen i Prosenteret sier sexkjøploven ikke har redusert prostitusjonen vesentlig i Norge, og at den ikke har vært til hjelp for dem som er utsatt. Foto: Therese Alice Sanne
INGEN HJELP FOR KVINNENE: Seniorrådgiver Liv Jessen i Prosenteret sier sexkjøploven ikke har redusert prostitusjonen vesentlig i Norge, og at den ikke har vært til hjelp for dem som er utsatt. Foto: Therese Alice SanneVis mer

- Prostitusjon på nettet har trolig økt etter sexkjøploven

Liv Jessen i Pro Sentret tror loven bare hadde som hensikt å fjerne de prostituerte fra gata. - Man har ikke gjort noe med årsakene til prostitusjonen, sier Jessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kunne i går avsløre at nettstedet Hemmelig.com er en av landets største markedsplasser for sexkjøpere og prostituerte.

Blant de 26 000 brukerkontoene på nettstedet er politikere, kjendiser, advokater, toppidrettsutøvere og artister.

Les mer: Her kjøper samfunnstoppene sex

Nettjenesten ble lansert i 2005, og kaller seg «Stedet der muligheter åpnes». Annonsene nevner sjelden betaling direkte, men en gjennomgang av dialoger viser kommunikasjon om kjøp og salg av sex.

- Mye av sexmarkedet foregår på nettet Sexkjøpsloven ble innført i januar 2009, og hadde til hensikt å redusere prostitusjonen i Norge. Kritikerne har ment at loven ikke fungerer, men bare fører til at sexsalget flyttes innendørs og foregår i det skjulte.

Seniorrådgiver Liv Jessen ved Prosenteret i Oslo sier at kjøp og salg av sex på nett ikke er noe nytt fenomen.

- Mye av sexmarkedet foregår på nettet. Det gjorde det også før sexkjøploven. Mitt inntrykk er at det ikke har avtatt etter at loven ble innført, men at det trolig har økt, sier Jessen til Dagbladet.

Hun sier at gateprostitusjonen har gått ned, men at prostitusjon i sin helhet ikke har blitt vesentlig redusert.

SEX-TORGET:  Hemmelig.com «er til for oss som ønsker å leve ut våre og andres hemmelige fantasier», men en stor andel av de rundt 26 000 brukerprofilene brukes hver dag til å kjøpe og selge seksuelle tjenester. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SEX-TORGET: Hemmelig.com «er til for oss som ønsker å leve ut våre og andres hemmelige fantasier», men en stor andel av de rundt 26 000 brukerprofilene brukes hver dag til å kjøpe og selge seksuelle tjenester. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Les også: Vil forby formidling av sexsalg på nettet

Ikke til hjelp for kvinnene Loven har heller ikke har ført til forbedringer for dem som har blitt utsatt for menneskehandel, mener Jessen.

- De nigerianske prostituerte, som var de mest synlige, har ikke fått noen flere goder. De får ikke noen jobb i Norge. Lufta har gått litt ut av ballongen i menneskehandeldiskusjonen. Det var et argument om at dette skulle hjelpe dem som var utsatt. Noen mente det sikkert, men det er bare å gå til statistikken. Av de som søker asyl, er det utrolig få som får opphold i Norge.

Hun tror sexkjøploven først og fremst ble innført fordi prostitusjonen ble så synlig for folk flest, og da særlig på Karl Johan.

-  Den ble åpenbar og plagsom for folk, så derfor måtte man gjøre noe med det. Ingen var vel så blåøyde at de trodde man ble kvitt prostitusjon ved et forbud mot sexkjøp. Man har ikke gjort noe med årsakene. Kvinnene stiller opp fordi de er fattige, og det er de fortsatt, sier hun.

Flere identiteter ROSA-prosjektet tilbyr bistand og beskyttelse i hele Norge 24 timer i døgnet for kvinner som er utsatt for menneskehandel. Leder for prosjektet, Mildrid Mikkelsen, sier de ikke har noe inntrykk av at innendørsmarkedet har økt etter at sexkjøploven ble innført.  

- De kvinnene som tar kontakt med oss sier det er færre kunder. I tillegg opererer kvinnene med opptil seks telefoner hver og har seks ulike identiteter, noe som gjør det vanskelig å telle, sier Mikkelsen.

Men hun gir Jessen medhold i at det burde vært satset annerledes ved bekjempelse av menneskehandel.

- I utgangspunktet er vi for sexkjøploven, men det burde heller vært satset på å få kvinnene ut av prostitusjonen. Det er ikke sexkjøplovens feil, men hva man velger å bruke av metoder. Vi er kritisk til en del metoder politiet har valgt å iverksette, og at utlendingsloven i større grad vektlegges enn menneskehandelparagrafen, sier Mikkelsen.

Ny evaluering Statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet sier man ikke har kunnskap nok til å kunne si noe om antallet prostituerte på innendørsmarkedet, men at dette vil bli del av evalueringen av sexkjøploven. Det er også vanskelig å avdekke, da en del av kvinnene bare er her i kortere perioder.

Dagbladet14.12.11.
Dagbladet14.12.11. Vis mer

Hun sier Justisdepartementet vil foreta en ny vurdering av situasjonen for de prostituerte nå som sexkjøploven har fått virke en tid.

- Vi foretok en evaluering av markedet før loven trådde i kraft, og vi vil foreta en ny evaluering for å se om begrunnelsen for å kriminalisere kjøp av sex har blitt ivaretatt, sier Aas-Hansen.

Både Mikkelsen og Aas-Hansen er enige at oppmerksomheten må rettes mer mot kundene.

- Jeg tenker at man ikke må skyve kundeansvaret unna. Som kunde er man med på å opprettholde en illegal industri hvor kvinner lever i tvang. Menneskehandel defineres som vår tids slavehandel. Det er naivt å gjemme seg bak at dette er frivillig, sier Aas-Hansen.

Dagbladet 15.12.11
Dagbladet 15.12.11 Vis mer